суботу, 9 вересня 2023 р.

Віртуальна мандрівка у світ Івана Котляревського


Відділ краєзнавства запрошує на віртуальну мандрівку у світ Івана Котляревського. Бібліотекарі Відділу до 254-ї річниці від дня народження славетного земляка підготували віртуальну книжкову виставку. 

На виставці зібрані видання творів Івана Котляревського – «Енеїда» 1944, 1948, 1955, 2002, 2008, 2012, 2013 років видання. Викличе інтерес малоформатна книжка «Енеїда». Для любителів творчості Івана Петровича представлено також повне зібрання творів, видане у 1952 році.

Окрім творів Котляревського, всі бажаючі можуть ознайомитися з літературою про нього. Так, до ювілею письменника Полтавська ОУНБ ім. І. П. Котляревського підготувала грунтовне видання - бібліографічний покажчик «Великий полтавець Іван Петрович Котляревський» (2015). До 250-ї річниці від дня народження славетного земляка у Бібліотеці пройшли краєзнавчі читання "Будеш, батьку, панувати", за матеріалами яких випущено однойменний збірник
На виставці представлена монографія Миколи Ткачука – «Творчість Івана Котляревського: антропологічний та естетичний дискурси» (2009), а також епістолярна спадщина – книжка П. Ротача «Іван Котляревський у листуванні» (1994).









У 2021 році відділ отримав від Українського інституту книги видання Тетяни Панасенко "Іван Котляревський" (Х., 2019) з серії Знамениті українці.








Хочемо звернути увагу, що на сайті Бібліотеки діє віртуальний проєкт "Пам'яті І. П. Котляревського", метою якого є увіковічнення пам’яті видатного полтавця, основоположника нової української літератури та популяризація його творів, літератури та мистецьких проєктів про нього, виховання патріотизму, громадськості та національнї гордості.
Бібліотекарі відділу краєзнавства підготували коротеньку хронологічну довідку про вшанування Івана Петровича Котляревського у рідному місті.
Отже, у 1903 р. в Полтаві на Протопопівському бульварі (тепер вул. Котляревського) відкрито пам’ятник І. Котляревському (арх. Л. Позен, Я. Ширшов), збудований на кошти української громади.
У 1903-1905 рр. у Полтаві зведено школу імені І. Котляревського. У роки Другої світової війни будівля була знищена. До речі, у цій школі з 1937 року до початку війни розміщувалася обласна наукова біблотека для дорослих (сучасна Полтавська ОУНБ ім. І. П. Котляревського).
У 1952 р. відкрито Полтавський літературно-меморіальний музей І. П. Котляревського.
До 200-літнього ювілею від дня народження І. Котляревського (1969) проведено реконструкцію (за малюнком Т. Шевченка) садиби поета (згідно рішення ЮНЕСКО) і 5 вересня 1969 р. відкрито державний заповідник «Музей-садиба І. П. Котляревського».
Щорічна дитяча літературна премія імені І. П. Котляревського заснована за наказом відділу культури та дозвілля Полтавського міськвиконкому у 2002 році відповідно до пропозиції Полтавського літературно-меморіального музею І. П. Котляревського для відзначення кращих творів у гумористичному жанрі (байка, новела, оповідання,гумореска, вірш) серед учнів 7-12 класів загальноосвітніх шкіл міста.
Основні завдання премії — пропаганда української мови та літератури, виявлення літературних талантів серед учнівської молоді міста та заохочення її до літературної творчості, а також утвердження гуманістичних цінностей в учнівському середовищі.
У 2007 р. засновано Полтавську обласну премію імені І. П. Котляревського.
З ініціативою про заснування Полтавської обласної премії імені І. П. Котляревського виступили Полтавський літературно-меморіальний музей І. П. Котляревського, освітні, наукові та інші установи. З нагоди 55-річчя Полтавського літературно-меморіального музею І. П. Котляревського, наближення визначної дати - 250 років від дня народження письменника - Полтавська обласна рада підтримала ініціативу громадськості й заснувала Полтавську обласну премію імені І. П. Котляревського.
Основна мета Полтавської обласної премії імені І. П. Котляревського - вшанування громадян, які своєю професійною, культурно-освітньою та громадською діяльністю сприяють розвитку української літературної мови, театрального мистецтва, української класичної та сучасної музики.
Дата вручення премії (щороку) приурочується до дня народження І. П. Котляревського.
Іменем І. П. Котляревського названі: Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека (1949), Гадяцький фаховий коледж культури і мистецтв (Полтавська обл.), кінотеатр у Полтаві, школа та ліцей у Полтаві, а також вулиця.
Про І. Котляревського знято фільм «Іван Котляревський» (1967). За мотивами поеми «Енеїда» створено мультфільми «Пригоди козака Енея» (1969) та «Енеїда» (1991). За п’єсами «Наталка Полтавка» та «Москаль-чарівник» зняті однойменні кінематографічні стрічки (1911, 1936, 1978).
 
На честь батька нової української літератури було випущено близько 20-ти поштових марок, конвертів, штемпелів, карток, які видані в Україні, колишньому СРСР, Канаді, США. Цікаво, що перші марки Полтавського земства з портретом Івана Петровича з'явилися у 1914 році. А основна маса поштово-філателістичних сувенірів видана у 60-90-х рр. ХХ століття.
У 1998 році НБУ випустив пам'ятну золоту монету номіналом 100 грн., присвячену 200-річчю першого видання "Енеїди" І. П. Котляревського. 



фото з книги Панасенко Т. Іван Котляревський (Х., 2019)


Немає коментарів:

Дописати коментар