четвер, 20 вересня 2018 р.

Кобелячок. Річка, що ділить ім'я з містом


У відділі краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського діє книжково-ілюстративна виставка «Кобелячок. Річка, що ділить ім’я з містом», яка присвячена процесу та результатам багаторічної пошукової діяльності вихованців Полтавського обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді. Юні краєзнавці на чолі з керівником гуртків Є. В. Копильцем неодноразово проводили гідрологічні дослідження та оцінку стану річки Кобелячка у  межах м. Кобеляк та околиць.
Перше комплексне дослідження стану р. Кобелячка у нижній течії було виконане у 2005–2006 н. р. гуртком екологічного краєзнавства Полтавського обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді спільно з гуртком пішохідного туризму Кобеляцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату. Тоді впродовж року бригадами гідрологів та гідробіологів регулярно обстежувалася ділянка річки порядку 8 км; дослідження було підсумоване під час ступеневого походу та експедиції.

У червні 2014 р. група вихованців гуртків «Географічне краєзнавство» та «Юні екологи» ПОЦТКУМ досліджувала Кобелячок у рамках комплексної краєзнавчої експедиції по території м. Кобеляк та околиць. Оскільки у нових умовах дослідники не мали ні часу для лонгітюдного спостереження, ані значної кількості учасників зі спеціалізованим гідрологічним або ж гідробіологічним спрямуванням пошуку, дослідження здійснювалися за експрес-методикою під час маршрутного ходу за течією річки.
У червні 2018 р. юні географи ПОЦТКУМ продовжили гідрологічні дослідження р. Кобелячка у нижній течії. Як і 2014 р., під час комплексної краєзнавчої експедиції вони вимірювали ширину, глибину, швидкість течії та прозорість води, описували рослинний і тваринний світ річки та заплавного лісу, характеризували гідроекологічний стан водойми та наносили результати на картографічну основу.
Підсумки досліджень пошуковці передали до Кобеляцької міської ради, філії Кременчуцького відділу охорони навколишнього природного середовища у Кобеляцькому районі, гідно презентували на обласних та всеукраїнських конференціях учнівської молоді, Всеукраїнському зльоті юних туристів-краєзнавців, у рамках всеукраїнських конкурсів.
На виставці «Кобелячок. Річка, що ділить ім’я з містом» представлені публікації про річку Кобелячок – від репринтного видання «Записок о Полтавской губернии» М. Арандаренка 1852 р. до енциклопедичного довідника «Полтавщина» 1992 р., статті полтавських науковців про екологічний стан водойми, виконаний Є.В. Копильцем опис досвіду організації гідроекологічних досліджень учнівської молоді, доробок юних краєзнавців у збірниках матеріалів конференцій тощо. А фотоілюстрації дають уявлення про кобелячківські краєвиди та робочі моменти експедицій.









Немає коментарів:

Дописати коментар