середу, 19 вересня 2018 р.

320 на чотирьох: ювілеї бібліотек Полтавщини

Сьогодні до бібліотеки користувачі йдуть не лише за книгою чи періодичним виданням, а й для того, щоб скористатися інтернетом – відправити електронного листа, поспілкуватися по скайпу, оплатити товари, отримати юридичну консультацію тощо. Бібліотека активно займається соціокультурною діяльністю – організовує зустрічі з письменниками, художниками, краєзнавцями, науковцями, народними майстринями, музикантами, акторами, психологами, медиками і цей перелік можна продовжувати далі. 


У свою чергу потреби читачів стають непростими, різноманітними за освітньою, науковою чи особистісною потребою. Це, в свою чергу, накладає відбиток на організацію роботи сучасної бібліотеки. В народі кажуть, що чим старша людина, тим вона мудріша. Цей вислів можна віднести і до бібліотек. Адже, чим поважнійший вік книгозбірні, тим більше скарбів у ній збережено, цінних надбань, доробок та досвіду. Цього року свої 80-річні ювілеї святкують чотири бібліотеки Полтавщини. «320 на чотирьох» - так назвали виставку бібліотекарі відділу краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського.


Полтавська обласна бібліотека для дітей імені Панаса Мирного відкрита для користувачів у січні 1938 року на базі Полтавської міської дитячої бібліотеки, що діяла при Будинку піонерів. До 1940 р. фонд бібліотеки зріс до 20 тис. примірників. У період Другої світової війни фонд і все майно установи було знищено. Відродження почалося у січні 1944 року. У 1949 р. з нагоди святкування 100-річчя від дня народження Панаса Мирного бібліотека отримала ім’я письменника. Сьогодні загальний фонд бібліотеки становить більше 120 тис. примірників. Проведена комп’ютеризація. Бібліотека працює, використовуючи цікаві, інноваційні та креативні форми роботи.

Полтавська обласна наукова медична бібліотека відкрита у вересні 1938 р. Бібілотека мала книжковий фонд близько 16 тис. примірників та обслуговувала понад 300 медичних працівників. У роки німецької окупації бібліотека була знищена. Відродження почалося з квітня 1944 р. Бібліотека комплектувала свій фонд з подарунків від медичних установ, медиків та приватних осіб. У квітні 1950 р. установа налічувала 17 тис. прим., а кількість користувачів сягала до 19 тис. Сьогодні фонд бібліотеки становить 170 тис. прим. Фахівцями створено електронний каталог.

Перша згадка про Оржицьку районну бібліотеку датується 1938 роком. Історію можна прочитати на сайті цієї установи.
Карлівська районна дитяча бібліотека теж святкує свій 80-річний ювілей і є освітнім, виховним, дозвіллєвим закладом. Бібліотека має багатющий фонд. Упродовж тривалого часу співпрацює з школами та позашкільними закладами.
Для всіх згаданих бібліотек головним орієнтиром є читач. Тому їх діяльність спрямовується на підвищення статусу книги та читання в суспільстві, просування читання на рівні місцевої громади, залучення громадських, просвітницьких, творчих організаацій до популяризації читання, адже без книги важко уявити собі інтелектульну, розвинуту та успішну людину.


Немає коментарів:

Дописати коментар