четвер, 1 квітня 2021 р.

Звучи, полтавський сміх, звучи!

У народі кажуть: «Першого квітня — брехня всесвітня!»
Віддавна підмічено, якщо хтось сміється, то обов’язково до чогось досміється. Для всіх шанувальників дотепного жарту, веселого, гірким перчиком приправленого слова працівники відділу краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського підготували віртуальну виставку-інформацію  «Звучи, полтавський сміх, звучи!». На ній представлена палітра творів наших земляків-сміхотворців від давнини і до сучасності. Такі визнані письменники як І. П. Котляревський (пропонуємо аудіокнигу "Енеїда"), М. В. Гоголь, Л. Глібов, Є. Гребінка, Остап Вишня, О. Ковінька – давно вже здобули пошану й визнання «веселих мудреців» не тільки на теренах нашої держави, а й за її межами.



 
Достойно бережуть і примножують традиції своїх славетних земляків і сучасні літератори Полтавщини. Як правило, їхні гуморески, байки, сатиричні вірші свіжі задумом, соціально гострі, справді дотепні. Розмаїття творчих індивідуальностей представлено у випусках альманаху «Полтавський сміхограй», творчість юних гумористів зібрана у випусках альманахів «Смігограйчик». Щороку з’являються по кілька, а то й по кільканадцять книжок трудівників гарячого сатирично-гумористичного цеху як підтвердження, що земля полтавська не збідніла гострословами і гумор у нас не в дефіциті.
Якщо розглядати сміх з наукової точки зору, то варто відзначити, що в середині минулого століття навіть з'явилася наука гелотологія, засновником якої став американець Норман Казінс. Він був тяжко хворий, і ніяке лікування йому не допомагало. І коли лікарі сказали, що в недалекому часі Казінс покине наш світ, той вирішив, що залишок своїх днів проведе, посміхаючись. Він дивився комедії, жартував, усміхався і раптово його стан і здоров'я почало поліпшуватися, через деякий час у нього вщухли болі, він началдвігаться, потім пішов на роботу.
Тож запасайтеся почуттям гумору, набором свіженьких жартів і забавних віршиків, на розіграші не ображайтеся, а відповідайте ними ж. Загалом веселіться!

Немає коментарів:

Дописати коментар