пʼятницю, 5 серпня 2016 р.

Полтава. Вулиця Пушкіна



У 1870 році на початку вулиці Кузнецької (сучасна вул. Пушкіна) було закладено сквер. Посадив його почесний громадянин міста Полтави Михайло Андрійович Білуха-Кохановський. Він упродовж всього свого життя піклувався про озеленення міста, закладення нових парків та бульварів. Як зазначає Іван Наливайко у своїй книзі «Через літа, через віки» (є у відділі краєзнавства!), «він, дійсний статський радник, кавалер багатьох орденів, не вважав за сором узяти до рук лопату й посадити білокорі берізки». А 15 березня 1877 року міська дума прийняла рішення назвати Березовий сквер іменем Білухи-Кохановського.


Кажуть, вулиця Пушкіна – вулиця лікарів, учителів, юристів, економіств, державних службовців та бізнесменів. На цій вулиці проживали та практикували стоматологи, масажисти, фельдшери, акушери. Також розташовувалися аптеки та аптечні крамниці. На вуглі вулиць Гоголя і Пушкіна знаходилася Полтавська громадська бібліотека (сучасна обласна універсальна наукова імені І. П. Котляревського). 

Тут були заклади освіти – Олександрівське реальне училище, Земське училище та декілька страхових товарств – страхове товариство захисту від вогню («дом Оголевець, угол Пушкинской и Котляревского») і Страхове товариство «Северное» («Пушкинская, дом Хилова»).
Проживали на вулиці Пушкіна полтавці у власних будинках. В «Адресних книгах» м. Полтави значилося – «Пушкинская улица, собственный дом».
З початку 20 століття у Полтаві з’явилася нумерація будинків. У 1909 році на цій вулиці було 139 будинків з номерами.
На вулиці Пушкіна, 40 (сучасна адреса) розміщується прибутковий будинок адвоката Перцовича - легендарний «замок Річарда». Він асиметричної форми – одна частина має три, а друга чотири поверхи. Високі стіни закінчуються гострими башточками, масивні балкони, вкритий чорним залізом дах... і зграя чорних ворон... чим не середньовічний замок!

По вулиці Пушкіна жив історик, архівіст, краєзнавець, музейник голова повітової земської управи І. Ф. Павловський. Навпроти його прізвища значилося: «Пушкинская, собственный дом». 
Всі фото запозичені з Інтернету :)

Немає коментарів:

Дописати коментар