суботу, 9 жовтня 2021 р.

До Дня українського козацтва

День українського козацтва відзначається в Україні згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99 в день свята Покрови Пречистої Богородиці 14 жовтня. Президент України, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення, визначив цю дату своїм указом.
У відділі краєзнавства Полтавської ОУНБ до уваги користувачів діє виставка «Лицарі старого і нового часу», присвячена Дню українського козацтва. 

Українська козацька держава – унікальне явще в історії. Козаки-вояки, козаки-літописці, козаки- характерники… аналогів поняттю козацтва немає у світовій історії.
На території історичної Полтавщини існувала «селітряна держава» козацького війська Богдана Хмельницького, знані козацькі роди походять із Полтавщини  - Іскра, Свічка, Жученко, Гордієнко, Чуйкевич… Полтавець Гордій Чурай пролив за волю свою кров, а піснями його доньки Марусі Полтава проводжала на бій своїх синів-козаків.




Відомі на весь світ полтавські письменники прославили побут і звитяги українських козаків. «Тарасом Бульбою» М. Гоголя, козацькою «Енеїдою» І. Котляревського зачитуються сучасники.
Про це та багато інших цікавинок з історії козацтва Полтавщини можна дізнатися, переглянувши книжкову виставку у відділі краєзнавства.

Немає коментарів:

Дописати коментар