вівторок, 9 жовтня 2018 р.

Грані творчого світу Миколи Степаненка

...Микола Іванович Степаненко, селянський син із села Великоселецьке Оржицького району, що на Полтавщині, який завдяки не лише щедрому природному обдаруванню, а й наполегливому самотворенню став доктором наук, професором уславленого Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, лауреатом багатьох міжнародних, всеукраїнських, крайових премій, академіком. Поглянувши на його просвітлене, осяяне непідробною добротою, людяною усмішкою обличчя, відчувається – ця людина щаслива... Щаслива тим, що насправді пізнала власне покликання...


«Микола Степаненко свідомо зробив вибір Учителя – творця людей, характерів лицарських, гуманістичних, скерованих на творення добра і краси, правди і справедливості» - це слова доктора філологічних наук Петра Кононенка, які найкраще характеризують ювіляра як визначну особистість і як людину. Є ще Степаненко і як високої проби вчений – лише за останні роки побачили світ фундаментальні праці «Публіцистична спадщина Олеся Гончара», «Літературно-мистецька Полтавщина», «Літературні музеї Полтавщини» та багато ін., ознайомитсия з якими можна на книжковій виставці «Грані творчого світу Миколи Степаненка», підготовленій бібліотекарями відділу краєзнавства. Вражає якісний рівень матеріалів: методологія й метод, синтез теорії і практики, лірики й епосу, глибинне проникнення у суть явищ.

Все починається найперше з любові – до рідного порога, роду, села, до своєї Полтавщини і цілої великої України, а любов продовжується молитвою за Мову – і вірою в Мову. Микола Степаненко переконливо показує як зростала всевладним цвітом сакральна світова українська мова і як ми з нею входимо у великий світ цивілізаційно-культурних діянь.
14 жовтня Микола Іванович святкує свій ювілей. Побажаємо йому многих літ у мирі та радості!!!

1 коментар: