пʼятницю, 23 жовтня 2020 р.

Кольори щастя Андрія Пашка

Сьогодні Андрію Пашкові виповнюється 102 роки від дня народження. Звісно, дата не кругла, але ми впевнені, що цей автор гідний пошанування не лише у ювілейні роки. 
Андрій Єфремович Пашко народився 23 жовтня 1918 р. у м. Полтава, де і пройшло все його життя. Біографія Пашка — це, насамперед, праця, творчість, прагнення робити добро, даруючи людям пісню і свою щиру усмішку, яка завжди прикрашала його обличчя. Те добре, що було в нього від матері, знайшло свій вияв і в піснях, серед яких було немало по-справжньому хвилюючих душу.

Вірші А. Пашка відзначались мелодійністю і художнім смаком, тому композитори охоче писали до них музику. Композитор Платон Майборода влучно охарактеризував творчу особистість Андрія Пашка: «...Пашко народився саме поетом-піснярем. Тому його композитори так і полюбляють. До його вірша треба лише прислухатися – він сам підкаже мелодію, яку лише запишеш – і пісня готова». 



Андрій Пашко був частим гостем Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського. У 50-60-х рр. ХХ ст. були популярними вечори-зустрічі з учасниками Другої світової війни, в яких з величезним задоволенням брав участь Андрій Єфремович. У 1958 році вийшла перша збірка Пашка. Автор сам подарував декілька примірників бібліотеці. Він завжди говорив, що бібліотекарі – перші читачі його книг, перші критики і невтомні пропагандисти його пісенної творчості.
У відділі краєзнавства до 100-річного ювілею поета-пісняра діяла книжкова виставка, яка мала на меті ознайомити з творами автора, а також біографічними відомостями.
 
Свого часу Андрій Єфремович Пашко подарував відділу краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського колекцію книжок, яку ми дбайливо зберігаємо у відділі. 
Нижче всі бажаючі можуть переглянути коротеньку презентацію цієї книжкової колекції.
 
 



Немає коментарів:

Дописати коментар