неділю, 18 квітня 2021 р.

Свідки давнини і сьогоденності

18 квітня відзначається День пам’яток історії та культури. Полтавщина має давню історію, закарбовану в нерухомих об’єктах культурної спадщини, саме через них відбувається реконструкція подій давнини, що є важливим для формування історичної пам’яті нашого народу.


Полтавщина має на своїй території масу історичних і архітектурних пам’яток. Тут було збудовано багато визначних споруд, в архітектурі яких відобразилися стильові течії та архітектурні напрямки, характерні для вітчизняного зодчества, – романтизм, еклектика, наслідування історичних стилів, модерн тощо.
Видатною спорудою архітектури українського модерну є будинок Полтавського губернського земства, спорудженого у 1902 – 1908 рр. (будівля сучасного Полтавського краєзнавчого музею імені В. Кричевського), та собор в ім'я Різдва Богородиці в смт Козельщині.
В меморіальних комплексах, окремих пам'ятках і пам'ятних місцях увічнено багате історичне минуле нашого народу. Послідовні дослідження дозволяють стверджувати, що архітектурна спадщина Полтавщини ще повністю не вивчена і з кожним роком доповнюється новими неповторними відкриттями.









Полтава – обласний центр України. Вона має свою неповторну історію. Однією з надзвичайно цікавих сторінок її минулого є історія її забудови та існування багатьох архітектурних споруд. Серед них одна з найкрасивіших будівель старої Полтави – Сампсонівська церква на полі Полтавської битви, побудована на честь перемоги над шведською армією 1709 року. Храм був закладений 27 червня 1856 року. Він виконаний у візантійському стилі, прямокутний у плані, з п’ятьма банями.
Полтавський Хрестовоздвиженський монастир закладено 1650 року за ініціативою полтавського полковника Мартина Пушкаря. Він являє собою взірець українського барокко. Дзвіниця монастиря – споруда італійської архітектури з елементами українського бароко, яка була збудована 1786 року.

Відділ краєзнавства підготував віртуальну виставку «Свідки давнини і сьогодення», всі матеріали з якої зберігаються у відділі (5 пов., 509 кімн.). Після завершення карантину чекаємо на вас!!! :)



Немає коментарів:

Дописати коментар