вівторок, 6 серпня 2019 р.

60-річний ювілей Тараса Павловича Пустовіта

Переконаний, що людина творча приречена працювати постійно, 
незважаючи на те, сприятливі для цього часи чи ні. 
З’являється немало вартісних творів не завдяки системі, 
а навіть усупереч їй. (Тарас Пустовіт)
13 серпня 2019 р. свій 60-річний ювілей відзначає Тарас Павлович Пустовіт. Це ім’я відоме не лише у Полтаві, а й далеко за її межами, хоча сам Тарас Павлович дуже скромний і не робить нічого напоказ, задля створення позитивного іміджу, а ще він органічно не переносить фальші. Тарас Павлович надзвичайно порядна людина і щирий патріот України.
Народився Тарас Пустовіт у м. Кременчук, у подружжя Павла Микитовича та Валентини Леонідівни Пустовітів. У Полтаві закінчив середню школу №14, історичний факультет Полтавського педагогічного інституту імені В. Г. Короленка, навчався на струнному відділенні Полтавського музичного училища імені М. В. Лисенка. З 1987 року Тарас Пустовіт працює у Державному архіві Полтавської області. Працював науковим співробітником, головним спеціалістом, начальником відділу, а з 2007-го – заступником директора – начальником відділу інформації та використання документів.

В роботі Тарас Павлович допитливий та обізнаний історик-архівіст, до якого звертаються за довідками та консультаціями і столичні академіки, і місцеві студенти та вчителі, журналісти і держслужбовці, школярі і здобувачі кандидатських чи докторських дисертацій. Саме від нього, від Тараса Пустовіта, вони одержують конкретну і вчасну допомогу. За його активної участі відкрито десятки документальних виставок, він є автором понад тисячі публікацій краєзнавчої тематики, учасником різних видавничих проектів. Назвемо найголовніші - енциклопедичний довідник «Полтавщина», Енциклопедія сучасної України, регіональна енциклопедія «Полтавіка». Тарас Павлович долучався до написання колективних монографій «Полтавщина. Історичний нарис», «Полтава. Історичний нарис», «Полтавщина: влада на історичних паралелях», «Полтавська обласна філармонія — 70», серії видань «Реабілітовані історією», «Герої землі Полтавської», наукового видання «Тарас Шевченко і Полтавщина» та ін. До 100-річчя Української революції за участі Тараса Павловича підготовлено збірник «Українська революція 1917-1921. Полтавський вимір. Події, постаті, документи. 1917-1921» у двох томах.
Професійні, громадські здобутки Т. Пустовіта відзначені як на регіональному, так і на державному рівнях. Він – заслужений працівник культури України (2009), лауреат премії Української бібліотеки ім. С. Петлюри в Парижі (1992), лауреат Всеукраїнської премії у галузі архівознавства, археографії і документознавства імені В. Веретеннікова (2000), Полтавської міської премії імені Самійла Величка (2011). Він нагороджений Подякою Кабінету Міністрів України (2003), Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України (2007), Грамотою національної спілки краєзнавців України (2002).
Відділ краєзнавства Полтавської наукової бібліотеки ім. І. П. Котляревського активно співпрацює з Тарасом Павловичем Пустовітом. Спільно з ним вийшло друком два видання відділу краєзнавства – «Каталог бібліотеки та особовий фонд Петра Ротача» і «Каталог бібліотеки та особовий фонд Віри Жук». Тарас Павлович надавав консультації під час підготовки інформаційно-бібліографічного списку «Від нових імен до нової України : Полтава на шляху декомунізації», в якому представлено список старих і нових вулиць та історії їх перейменування.
До 60-річного ювілею бібліотекарі відділу краєзнавства організували книжкову виставку «Слово про історика-архівіста та просвітятина Тараса Павловича Пустовіта», а ще готують подарунок одному з найулюбленіших читачів! Вважаємо, що найкращим подарунком для науковця буде бібліографічний покажчик «Штрих до портрета українознавця: Тарасу Павловичу Пустовіту – 60». Це буде третє видання у серії покажчиків «Видатні краєзнавці Полтавщини», який має на меті ознайомити читачів з науковим доробком Тараса Пустовіта, розповісти про життєвий, творчий шлях та громадську діяльність історика-архівіста. Вихід бібліографічного покажчика планується у жовтні 2019 року.
Колектив Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського щиро вітає Вас, шановний Тарасе Павловичу, з ювілеєм!!! Бажаємо Вам здоров’я і Божого благословіння на всі починання!!!








Немає коментарів:

Дописати коментар