понеділок, 16 грудня 2019 р.

Різдвяні традиції в літературі та мистецтві Полтавщини

Відділ краєзнавства підготував доволі цікаву та неординарну виставку літератури «Різдвяні традиції в літературі та мистецтві Полтавщини».

Різдвяні та новорічні свята зазвичай створюють у душах людей атмосферу очікування чуда, радості. Для людей творчих це є ще й стимулом до творчості, натхнення, створення прекрасного. Саме тому так багато витворів мистецтва присвячено цій чудовій порі.
На виставці представлено багатогранну творчу різдвяну палітру талановитих художників та письменників Полтавщини.
Наш народ традиційно оспівує Різдво Христове у колядках, щедрівках - в українських містах і селах різдвяні гурти створюють неповторну святкову атмосферу. Ці традиції проникли глибоко у свідомість нашого народу. Згадаємо новорічні прикраси та сніжинки-витинанки, створені власними руками ще у глибокому дитинстві. Оце і є той глибинний потяг до творчості, що виникає у свідомості людини цієї казкової пори.





Архітектори і будівельники створюють величні храми на честь Різдва Христового. Композитори пишуть чудову музику. Поетів у всі часи надихала на творчість магія новорічних свят. Майстри образотворчого мистецтва народжують неповторні образи.
Полтавці долучилися своїм мистецтвом до цього творчого процесу. Наш земляк Микола Гоголь на весь світ прославив Диканьку в містичній  «Ночі пред Різдвом» (на виставці можна побачити унікальне видання 1945 р.). Полтавські поети у віршах і прозі славлять новорічні та Різдвяні дні. Не можна не згадати чудового полтавського художника М. Онацька, ціла низка робіт його, у особливій манері, присвячена зимовим святам.
Тож запрошуємо всіх до відділу краєзнавства на знайомство з різдвяно-новорічними традиціями нашого славного полтавського краю!
Виставку підготувала Лариса Карпенко, провідний бібліотекар відділу краєзнавства.

Немає коментарів:

Дописати коментар