вівторок, 14 квітня 2020 р.

З бібліотечної скарбниці...

«Человек, вкладывающий в работу всю свою душу, всегда успевает больше, нежели человек, интересы которого не связаны непосредственно с его занятием. В последнем случае побуждения, которыми он пользуется для стимулирования своих падающих сил, сами становятся средством отвлечения его от работы». (Дж.К. Максвел)
Мабуть, я не випадково у першу чергу згадала саме це прізвище. Ім"я великого англійського ученого Максвела стоїть поряд з іменами видатних учених, праці яких є фундаментом фізики. Максвел — засновник класичної електродинаміки, один із засновників статистичної фізики.
У фонді нашої наукової бібліотеки зберігається невелика книга - праця Джеймса Максвела "Материя и движение", в якій він у загальнодоступній формі знайомить читачів з різними питаннями теорії, прикладами та фізичними експериментами, що стосуються електромагнетизму. Книжка зацікавить широке коло читачів: від школярів до спеціалістів.

Максвэлль Клерк. Материя и движение / К. Максвэлль. - СПб. : Изд-во Пантелеева, 1885. - 156 с.

Зверніть, будь ласка, увагу на рік видання - 1885. Відразу хотіла сказати, що це рік заснування нашої бібліотеки, і що у рідкісному фонді є бібліографічна рідкість - книга-одноліток нашої книгозбірні. А потім додивилася, що книжка на цілих десять років старше...
Але маховик цікавості був запущений, не дивлячись на вихідний. Скільки ж і яких книжок - бібліографічних рідкостей - 1885 року зберігаються у нашій скарбниці?
Відразу зазначу, що книжок de-vizo не переглядала (а так хотілося....). Основне джерело пошуку - електронний каталог Полтавської ОУНБ, а всі фото чемненько взяті з інтернету.

Бібліотека має працю з медицини одного з найвидатніших німецьких терапевтів свого часу, спеціаліста по внутрішнім хворобам Германа Нотнагеля (K.W.H. Nothnagel):
Нотнагель Г.  Руководство к фармакологии : в 2-х вып. / Г. Нотнагель, М. И. Россбах. - СПб. : [б. и.], 1885. - 590 с.
Підхід Германа Нотнагеля до вставновлення діагнозу називали «революцією Нотнагеля». Професор Нотнагель наголошував: «Необхідно бути вкрай обережним у встановленні діагнозу. Недостатньо оглянути той орган, на який жаліється пацієнт. Вдумливий лікар оглядає хворого з голови до ніг і лише після цього поєднує різні елементи в єдиний діагноз.
Герман Нотнагель вільно читав грецьких, римських, англійських авторів. Мав колекцію видань Біблії арамійскою мовою. Вихований на поезії Шіллера, який боготворив жінок, Герман був ярим противником жінок-лікарів,  пояснюючи це тим, що така складна ноша не для тендітних  плечей слабкої статі.
Побільше б таких фахівців медицини...

Бібліотека зберігає видання з судової медицини доктора Германа Корнфельда "Руководство к судебной медицине".
Переклад з німецької виконав д-р Н.П.Іванов, надрукований у видавництві Головного військово-медичного управління у Санкт-Петербурзі в 1885 р.  У книзі йдеться про дактилоскопію, про можливості цього методу ідентифікації та реєстрації людей.

У рідкісному фонді бібліотеки зберігається видання російського природознавця, філософа та соціолога Миколи Яковича Данилевського
"Дарвинизм : критическое исследование. Т. 1. Ч. 2" (СПб., 1885).
Критикуючи Дарвіна, автор впевнений, що розвиток природи відбувається за планом Творця,  "имеющему в виду достижение определенной цели".
Багатьом відоме ім"я російського географа, статиста та мандрівника Петра Петровича Семенова-Тянь-Шанського.  Саме він очолював експедицію на Тянь-Шань (1856—1857), за що спеціальним указом імператора Миколи II отримав почесний додаток до прізвища – Тянь-Шанський. Один із основоположників російської статистики й економічної географії. Створив школу російської географії, працював над установленням взаємозв'язків та взаємодії природних компонентів. Широко застосовував метод порівняння. Був організатором першого Всеросійського перепису населення 1897 року.
У фонді нашої книгозбірні є книжка генерал-лейтенанта, історика Віктора Афанасійовича Абази "История России для учащихся" (СПб. : Тип. В. С. Балашева, 1885).
Він належав у п'ятому поколінні до дворянського роду, що вів свій родовід від молдовського боярина Іллі Андрійовича Абази.  
Оцифроване джерело доступне на сайті Державної публічної історичної бібліотеки Росії.  
Великий інтерес становить книга вище названого автора  - Географическо-статистический словарь Российской империи : в 5-ти т. Т. 5. Т - Я (СПб., 1885). Словник обсягом 1000 сторінок  містить вичерпні довідкові статистичні та географічні відомості.

Фундаментальна історія філософії англійського журналіста, літературного критика Джорджа Генри Льюиса (1817-1878) дбайливо зберігається у нашій бібліотеці.

Льюис Джордж Генри. История философии в жизнеописаниях : пер. с англ. Т. 1 / Д. Г. Льюис. - СПб. : б. и., 1885. - 300 с.

Матеріал книги ділиться на окремі епохи в розвитку філософії. Будучи послідовником О. Конта, Г. Спенсера, Дж.Г. Льюис розглядає історію філософії не як прогрес наукової думки, а як історію людських помилок, які доводять неможливість іншого шляху пізнання, крім позитивізму.
Серед художніх видань зберігається прижиттєве видання Володимира Короленка "Сон Макара" (СПб., 1885) та  «Ревизоръ комедія въ 5-ти дѣйствіяхъ Н. В. Гоголя". На обкладинці останньої книги - овальний портрет Гоголя – копія з портрета, написана з натури А. Івановим. Видання великого формату (27,5х36,5 см). Книга надрукована 1885 року у Москві. Видавництво журнала Будильник.
Збереглися також цінні місцеві видання, надруковані Полтавською земською управою:
Сборник по хозяйственной статистике Полтавской губернии. -
Т. 5 : Гадяцький уезд : собрано и обработано статистическим бюро Полтавского губернского земства / ред. Н. Терешкевич. - 1885. - 247 с.
Сборник по хозяйственной статистике Полтавской губернии. -
Т. 4 : Лубенский уезд : собрано и обработано статистическим бюро Полтавского губернского земства / ред. Н. Терешкевич. - 1885. - 275 с.




Немає коментарів:

Дописати коментар