пʼятницю, 13 серпня 2021 р.

Заслуженому винахіднику України Віктору Самородову – 70 років

                                       Науковець, педагог, винахідник


Найкращий напрямок роботи – той, що попереду, 

який чекає мене як дослідника.

                                                                 В. М. Самородов

Ювілей… Це саме той час, коли підбиваються підсумки прожитих літ і будуються нові плани на майбутнє. На сьогодні ім’я Віктора  Миколайовича Самородова – науковця і педагога всеукраїнського рівня, Заслуженого винахідника України, голови Полтавського відділення Українського ботанічного товариства, доцента кафедри Захисту рослин ПДАА - є відомим не тільки в Полтаві, а й далеко за її межами. Його науковий доробок становить понад 300 публікацій, серед яких – учбові посібники, монографії, наукові розвідки з питань прикладної ботаніки, екології, історії сільського господарства, краєзнавства. Він є автором понад 60 авторських свідоцтв на патенти та винаходи. Крім того, Віктор Миколайович веде активну культурологічну та меценатську діяльність. Завдячуючи його зусиллям в нашій області увічнені імена цілої плеяди видатних науковців: В. І. Вернадського, В. В. Докучаєва, М. М. Гришка, Л. П. Семиренка, засновано Фонд М. І. Вавілова при Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. В. Кричевського, проведено чимало наукових та культурно-мистецьких заходів (наукових конференцій, круглих столів, краєзнавчих читань, виставок тощо).  40 років його викладацької та наукової діяльності належно поціновані українською та зарубіжною громадськістю. Він є лауреатом премій ім. Л. П. Симиренка та ім. М. М. Гришка, відзначений медалями академіка М. І. Вавілова РАН та Міжнародного союзу садівництва, удостоєний місцевих премій ім. В. Г. Короленка, ім. С. Величка, ім. В. Малика.
«Це людина з великим обсягом знань, це дійсно науковець. Від нього черпаєш знання не тільки про природу, а й про поетів, артистів, науковців, видатних людей світу». – зазначив свого часу С. С. Антонець. І дійсно, Віктор Миколайович – людина, яка володіє енциклопедичними знаннями. І це стосується не лише ботаніки. Він – чудовий краєзнавець, котрий знає і пам'ятає безліч цікавих історичних фактів ті бувальщин, що стосуються Полтавщини. З ним завжди цікаво спілкуватися, оскільки він може навести унікальні факти про багатьох наших земляків – відомих і не дуже, а, інколи і зовсім призабутих.
А ще Віктор Миколайович (читацький стаж якого складає вжє 54 (!) роки) є незмінним читачем № 1 ПОУНБ ім. І. П. Котляревського, Вперше він переступив поріг обласної бібліотеки у вересні 1969 року, будучи першокурсником аграрного факультету ПСГІ. І з того часу став нашим надійним другом, помічником та меценатом. Недарма його колеги частенько жартують, що коли Віктора Миколайовича немає в академії, то шукати його треба в обласній бібліотеці.
5 серпня 2021 року Віктору Миколайовичу Самородову виповнюється 70 років. До цієї славної дати працівники відділу краєзнавства підготували виставку «Заслуженому винахіднику України Віктору Самородову – 70 років», яка буде діяти у відділі краєзнавства (5-й поверх, 510 кім.) з 3 серпня.






 




Немає коментарів:

Дописати коментар