пʼятницю, 19 листопада 2021 р.

Презентація бібліографічного покажчика "Володимир Мокляк" : до 60-річчя від дня народження

18 листопада 2021 року відбулася презентація бібліографічного покажчика "Володимир Мокляк" (Полтава, 2021).

На початку заходу всіх гостей привітала заступник директора з інформаційних технологій Людмила Миколаївна Власенко. Вона зазначила, що Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського останніми роками намагається готувати гідні подарунки для земляків-ювілярів. Сьогодні у нас дві події: ми зібралися аби привітати Володимира Мокляка з ювілеєм і презентувати доробок відділу краєзнавства, який підготували до дня народження – бібліографічний покажчик.
Коротко нагадаємо основні моменти біографії ювіляра. Історик, бібліограф, музейник Володимир Олександрович МОКЛЯК народився 26 червня 1961 року у с. Руденківка Новосанжарського р-ну на Полтавщині.
З травня 1989 р. у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського. Улюбленій справі віддавав і віддає усі свої сили і знання. З квітня 1994 р. – заступник директора з наукової роботи. За його активної участі музей із просвітницької установи поступово перетворювався на один із потужних науково-краєзнавчих центрів, започатковувалися періодичні (серійні) наукові видання, розширювалися контакти з провідними вченими країни, збільшилася кількість проведених публічних заходів. Краєзнавчий музей став справжньою візитівкою області.
Володимир Олександрович у складі археологічних експедицій музею брав участь у розкопках курганів біля сс. Лахни, Ливенське Новосанжарського, Олефірщина Диканського, Олександрівка Чорнухинського р-нів. У 1989–1993 рр. проводив археологічні розвідки на території Новосанжарського р-ну. З 1993 р. займався розробкою козацької тематики у розрізі історії козацької доби Полтавщини, у т. ч. Полтавського козацького полку.
У творчому доробку науковця значаться як створення музейних експозицій, так і видання грунтовних досліджень. Це передовсім оновлені експозиції залів музею «Полтавшина в другій половині XIV – кінці XVII століть» та «Полтавшина у XVIII столітті». Їх тематична концепція – без перебільшення 30 років невтомних наукових пошуків.
Із друкованих здобутків – книга «Полтавщина козацька (від Люблінської унії до Коломацької ради», збірка документів «Джерела до історії Полтавського полку» (вийшло 7 томів), 15 випусків музейних наукових збірників та 13 випусків серії «Звід пам’яток історії та культури України. Полтавська область», колективні монографії. Він – автор (співавтор) кількох монографій, один із фундаторів часописів «Полтавська Петлюріана», «Полтавські єпархіальні відомості».
Діяльність Володимира Олександровича Мокляка неодноразово відзначалася на державному рівні та місцевою громадою. Він – заслужений працівник культури України (2012), нагороджений медаллю «25 років незалежності України» (2016); Почесними грамотами Міністерства культури і мистецтв України, Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської міської ради. Лауреат премій імені Самійла Величка (2007), Володимира Малика (2011), Паїсія Величковського (2012), Миколи Ярошенка (2015), Петра Ротача (2019).
Про структуру та наповнення бібліографічного покажчика розповість його укладач – головний бібліотекар відділу краєзнавства Ганна Анатоліївна Дідусенко.
Добрі слова на адресу Володимира Олександровича звучали від друзів, колег, партнерів.

На захід завітали: 

Пустовіт Тарас Павлович, заступник директора ДАПО, автор вступної статті до бібліографічного покажчика.
Людмила Леонідівна Бабенко, доктор історичних наук, професор кафедри історії України.
Олександр Андрійович Білоусько, відомий науковець, краєзнавець, автор та упорядника багатьох регіональних видань.
Супруненко Олександр Борисович, директор Полтавського краєзнавчого музею імені В. Кричевського.
Олексій Миколайович Петренко, директор видавництва АСМІ.

За словами героя нашого сьогоднішнього заходу, музейна праця захоплююча, творча і багатогранна. Вона виснажує, але водночас і дає велику насолоду, дарує багато радісних хвилин під час спілкування.
Тож ми бажаємо Вам, шановний Володимире Олександровичу, радості, нових знахідок та відкриттів, натхнення на подальшу працю, підтримки від колег і взаєморозуміння.
А ми говоримо: до наступних зустрічей з відділом краєзнавства!





















Немає коментарів:

Дописати коментар