четвер, 9 березня 2023 р.

Тарас Шевченко і Полтавщина

 9 березня до відділу краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревького завітали представники Київського районного центру пробації з метою ознайомлення з творчою спадщиною та полтавським періодом життя видатного письменника Тараса Шевченка, 209-ту річницю якого ми відзначаємо у цей день. 





 

Життя і діяльність Т. Г. Шевченка тісно пов’язана з полтавською землею. Це не дивно, адже утворена 1802 р. Полтавська губернія мала величезну територію і межувала з Київською губернією, де 1814 р. у с. Моринцях народився Т. Шевченко.  Досить сказати, що місто Бориспіль свого часу належало до Полтавської губернії. Тобто губернії знаходилися поряд, але шлях поета до Полтавщини проліг через багато років і холодний російський Санкт-Петербург.
Ще у період викупу із кріпацтва, петербурзький період свого життя Шевченко познайомився і близько спілкувався з багатьма полтавцями. Досить назвати поета Є. Гребінку і брата його відомого петербурзького архітектора Миколу Гребінку, художника Аполона Мокрицького,чиновника Академії художеств Василя Григоровича і ще цілу плеяду полтавців. Тобто поет ще у Петербурзі знав Полтаву і полтавців. Слід зазначити, що у холодній російській столиці на той час проживала велика і визначна українська діаспора. Талановиті українці, живучи  під гнітом росії , мали єдиний шлях для самореалізації  - через столицю. Таким чином росія мала багато талановитих особистостей, яких називали малоросами. От із такими блискуче освіченими і талановитими малоросами і познайомився Шевченко у Петербурзі.
Отже, зв’язки Шевченка з Полтавщиною були міцнішими ніж із будь-яким куточком України.
Т. Шевченко перебував на Полтавщині досить довгий час 1843 та 1845 р. і мав коротку поїздку 1859 р.
На Полтавщину Т. Шевченко прибув уже відомим поетом і художником. До речі видати у світ перше видання «Кобзаря» йому допомагав Є. Гребінка.
Перед колишнім кріпаком відкрилися двері місцевої прогресивної еліти. Тут він познайомився з О. Афанасьєвим-Чужбинським, Я. де Бальменом, Олексієм Капністом, родиною Рєпніних і Закревських, художницею Г. Псьол та іншими представниками прогресивної інтелігенції полтавського краю.
Національний музей Т. Шевченка у 2018 р. випустив у світ книгу «Т. Шевченко і дворянські родини» це 18 нарисів про зв’язок поета із шляхетними українськими родами у т. ч. і з Полтавщини.
Матеріальним свідченням перебування поета на полтавській землі можуть стати його малюнки і портрети полтавців Є. Гребінки, Миколи Рєпніна, Варвари Рєпніної та їхніх  дітей, Закревських, М. Щепкіна,  Лук’яновича, Лизогубів.  Малював Шевченко пейзажі Решетилівки, Полтавський Хрестовоздвиженський монастир і звичайно ж Іванову гору із Святоуспенським собором і будинком Котляревських – малюнок, що дав можливість у 1969 році відновити садибу І. Котляревського.
Із кількома полтавками поета пов’язували теплі та навіть романтичні стосунки.

Найпершою працею, де факти про зв’язок Шевченка з Полтавщиною були зібрані разом П. К. Загайко «Полтавські дороги Кобзаря»1990 року видання.
П. Ротач – цілий ряд ґрунтовних праць, що у підсумку вилилися у енциклопедичне видання «Полтавська Шевченкіана».
 Є. Стороха «Полтавщина у долі і творчості Т. Шевченка».
До 200-річчя від дня народження Т. Шевченка у Полтаві було укладено фундаментальну працю «Т. Шевченко і Полтавщина» укладена була працею О. Білоуська і Т. Пустовіта.
Атлас «Шляхами великого кобзаря» де описані і проілюстровані місця, де довелося побувати Т. Шевченку, у т. ч. і його подорожі Полтавщиною.
Цікавий погляд на багатогранну творчу діяльність Шевченка вивчав О. Супруненко у праці «Т. Шевченко і пам’ятки археології Полтавщини». Друга поїздка поета на Полтавщину була цільовою. За завданням Київської археографічної комісії він був рисувальником – замальовував старожитності, що вивчала комісія на Полтавщині. Вивченню цінності цих малюнків Шевченка і присвячена праця.
Відомий на Полтавщині майстер прикладного мистецтва Григорій Кисіль створив альбом із схемами вишивки портретів видатних людей України – серед них портрет Шевченка.
«Палацово-парковий ансамбль садиба Закревських у с. Березова Рудка Пирятинського району на Полтавщині. Будинок родини Закревських, парк і навіть одна із полтавських пірамід-усипальниць дожили до нашого часу зокрема завдячуючи тому, що там свого часу побував Т. Шевченко.

Немає коментарів:

Дописати коментар