середу, 10 січня 2018 р.

Світлій пам'яті Петра Ротача

                           
                                           …іду назустріч дням, життю, борні… Не плакать, а співати
                                                                                                                           Петро Ротач
Педагог, літературознавець, краєзнавець, поет Петро Петрович Ротач належить до тих, хто складає інтелектуальне багатство народу. Це інтелігент не за формальними ознаками, а за глибинністю знань, рівнем культури. Його знають і шанують за величезний науковий та творчий доробок, як глибоко патріотичну й винятково чесну людину. Переживши жахіття розкуркулення й Голодомору він потрапляє у жорна Другої світової війни, ставши «остарбайтером». І вже там, на Заході, починає друкувати свої вірші та прозу про справжню «радянську дійсність», знайомиться з такими ж діяльними патріотами рідної землі. Однак, на відміну від багатьох з них, він таки повертається в Україну, де на 40 років потрапляє під «недремне око» КДБ. Було нелегко носити наличку «український буржуазний націоналіст» П. П. Ротачу та його родині, але він не зламався, не змінив своїх переконань, не став на шлях пристосування й підлабузництва. «Ступивши за допомогою добрих людей на правдиву літературну стежку ще на початку 40-х років, - говорить Петро Ротач, - після повернення мусив зійти з неї, аби не стати перевертнем. Лише в пізні роки, при зміні жорстоких обставин на кращі, вільніші знову віддався літературній праці».








Талант Петра Ротача був настільки багатогранним, що визначити його головне амплуа просто неможливо. Цей талант у нього від Бога. Він писав щиро, він писав чесно і ніколи не сходив з обраної дороги. Спадщина Петра Ротача потребує глибокого осмислення. До цього вченого й письменника історія була безликою: він олюднив її, подарувавши нам тисячі й тисячі імен, присвятивши їм стільки мудрих і вдячних рядків. Він писав про Україну тоді, коли про неї не можна було й думати.
На книжковій виставці «Штрихи до портрета справжнього інтелігента», окрім праць Петра Ротача та літератури про нього, окремо виділено книжки з колекції краєзнавця. Свою колекцію книжок Петро Петрович Ротач до відділу краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського передавав особисто періодично протягом кількох років. Остаточно колекцію сформовано у 2003 році. Вона складається із 668 книг з різних галузей знань – філософія, історія, культура, релігія, освіта, мистецтво, літературознавство, бібліотекознавство та художня література. Більшість видань колекції - з автографом П. П. Ротача. На деяких зустрічаються його дарчі написи, примітки, екслібриси. Дарчі написи на книжках визначають коло спілкування Петра Ротача. Багато видань містять автографи літературознавців, мовознавців, мистецтвознавців, журналістів, письменників та поетів. Як справжній бібліофіл Петро Петрович помічав деякі книжки своєї бібліотеки екслібрисами. У його колекції знайдено три художньо зроблені екслібриси і декілька намальованих від руки. На одному екслібрисі написано «Книгозбірня Петра Ротача», на двох інших – «Книга Петра Ротача». Всі екслібриси чорно-білі. На екслібрисах, намальованих автором, зображено розкриту книжку з написом «Книга П. Ротача», на іншому - сова на книжці Б. Грінченка, слово «Exlibrs» та ініціали «П. Р.». У колекції краєзнавця є також декілька книжок з екслібрисами дарувальників.



Немає коментарів:

Дописати коментар