середу, 21 жовтня 2015 р.

145 років від дня народження Івана Буніна

«Головне, що дали йому полтавські роки, - це можливість глибоко заглянути у свою душу, подумати про Бога, про життя…», - сказала дружина Івана Буніна про період перебування поета у нашому місті. Вперше Іван Бунін приїхав до Полтави у 1891 році. Він мешкав у брата Юлія, який перебував у Полтаві під наглядом поліції за участь у друкуванні революційної літератури.
Іван Олексійович друкував дописи у газетах, співпрацював з «Полтавськими губернськими відомостями». Деякий час Іван Бунін був бібліотекарем! А його брат Юлій входив до складу Комітету громадської бібліотеки, яка відкрилася у 1895 році. "Життя моє стало ще вільніше, — пише він згодом в автобіографічній повісті "Ліка", — Я цілі дні сидів... в повній самотності, писав, читав, а коли хотів, міг тиждень не заглядати сюди".
Також він пробував відкрити у Полтаві «Книжковий магазин Буніна», але покупців виявилося дуже мало. Тоді Бунін почав роздавати книжки та, побачивши, що їх використовують на цигарки, вирішив продавати видання з рук на базарах і ярмарках. За це у Кобеляках на базарі його затримав урядник «для составления протокола за торговлю без законного на то разрешения». Але порушник був помилуваний з нагоди приходу на престол Миколи ІІ.
У Петербурзі в 1915 році у видавництві А. Ф. Маркса виходить "Повне зібрання творів" Буніна в шести томах. Як писав автор, туди "входить усе, що я вважаю більш-менш гідним друку". Полтавська ОУНБ ім. І. П. Котляревського має два перші томи Буніна з повного зібрання: перший том містить вірші, а другий – оповідання.
1933 року зі Стокгольма прийшла звістка про присудження Буніну Нобелівської премії. Він був першим з російських письменників, який її одержав.
Принагідно зазначити, що на сьогодні у електронному каталозі обласної бібліотеки є близько 100 записів під автором «Бунін». Бібліотека містить зібрання творів у 9-ти томах (1965), у 6-ти томах (1987), вибрані твори у 2х томах (1993), а також окремо видані збірки оповідань, віршів, повістей.
Також є ще одна цікава збірка оповідань 1928 року видання із серії «Дешевая библиотека классиков». Збірка має 79 сторінок. Видання невеличкого формату, але воно теж, на мою думку, заслуговує на увагу!

Немає коментарів:

Дописати коментар