вівторок, 20 лютого 2018 р.

Засідання клубу "Рідний край"


22 лютого  у медіа кімнаті ІЦ "Вікно в Америку" (4-й пов., кімн. 409) відбулося засідання клубу краєзнавців "Рідний край". Тема засідання - презентація літературно-краєзнавчої розвідки «Життя і творчість Лесі Українки у дослідженнях А. І. Костенка», яку підготували учні та педагоги Балакліївського навчально-виховного закладу «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний заклад» Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району.

Анатолій Костенко… був наподив цільною і сильною натурою. Не кожному вистачило б сил після 20-річного літературного небуття повернутися до робочого столу. (М. Слабошпицький).
Костенко Анатоль Ілліч (нар. 17 (4) серпня 1908 р. у с. Балаклія, тепер Великобагачанського р-ну Полтавської обл.) — український письменник і літературознавець. Костенко з тих людей, хто, зазнавши тяжкого дитинства, здобув наукових досягнень завдяки своїй наполегливості, природним здібностям до навчання. Ще в Полтавському Інституті народної освіти викладачі помітили і належно оцінили його філологічні здібності і надали рекомендацію для вступу в аспірантуру Науково-дослідного інституту ім. Т. Шевченка. Молодий науковець вивчав творчість Т. Г. Шевченка, друкувався в пресі, завідував Всеукраїнським літературним музеєм. В середині 30-х років він уклав велику книжку «Живой Шевченко», яка мала вийти в Москві російською мовою, але 12 червня 1937 року автора заарештували як «учасника антирадянської націоналістичної організації». Інкримінувалось також те, що «в своїй науково-дослідній роботі Костенко обминав питання вивчення радянської літератури і орієнтував критику на стару літературу». Після п’яти місяців катувань Анатолія Ілліча засудили до 10 років виправно-трудових таборів. Пізніше особливою нарадою при МДБ СРСР він був приречений на безстрокове поселення на Колимі під постійним наглядом і контролем органів безпеки. Звільнення відбулося у 1955 році.
А. Костенко через жорстокий час і лихі обставини не зміг повністю реалізувати свого таланту. Але його праці про Т. Г. Шевченка, Лесю Українку і А. Малишка назавжди залишаться в історії української культури.
Про постать Анатолія Костенка та його дослідження творчості Лесі Українки говорили Лиходід Валентина Петрівна - учитель зарубіжної літератури вищої кваліфікаційної категорії Балакліївського навчально-виховного закладу «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний заклад» Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району та Луць Любов Петрівна, директор НВК, вчитель української мови і літератури.








Про роботу краєзнавчого пошукового гуртка «ДЖЕРЕЛА» Балакліївського НВК Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району розповів учень 9 класу Овчаренко Едуард, член пошукового краєзнавчого загону «Джерела».


Немає коментарів:

Дописати коментар