четвер, 1 жовтня 2020 р.

Презентація видання, присвяченого 125-річному ювілею Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського

29 вересня відділ краєзнавства провів презентацію бібліографічного покажчика "Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського -125".  Головний упорядник видання - провідний бібліотекар відділу краєзнавства Карпенко Лариса Миколаївна.



 Створення бібліографічного покажчика для працівника бібліотеки це завжди тривала скрупульозна і дуже відповідальна робота. Але коли одержуєш і тримаєш у руках результат своєї праці. то забуваєш складності  й відчуваєш зокрема вдячність видавцям, які оформили наш труд у такий презентабельний вигляд.

Ідея створення бібліографічного покажчика, де були б зібрані всі друковані матеріали, з’явилася у нашому відділі уже досить давно, адже матеріалів за 125 років назбиралося б навіть на книгу з історії бібліотеки.


За час існування краєзнавчого каталогу від 1947 р. було зафіксовано матерал про нашу бібліотеку, наші попередники попрацювали досить добросовісно і нам залишалося лише перевірити публікації де візо і систематизувати. Але місцеві періодичні видання від 1940 до 1946 року доводилося перелистувати по сторінці й збирати статті буквально по крупинці. У процесі роботи ми для себе відкривали багато нового, змогли до року і місяця уточнити час створення кількох відділів бібліотеки, відкрили нові імена працівників, читачів, дарувальників.
Результатом роботи став бібліографічний покажчик «Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. П. Котляревського – 125». Ми – працівники відділу краєзнавства Полтавської обласної наукової бібліотеки - можемо і повинні пишатися тим, що  вперше в 125-річній історії бібліотеки  систематизували і видали друком бібліографічний покажчик з історії бібліотеки від її створення до сьогодення.
Особливою нашою гордістю є нечисленні, на жаль, документи  із рідкісного краєзнавчого фонду. Дуже жаль, що буремні часи, числені переїзди не сприяли збереженню безцінних видань. Але зберігся «Алфавитный каталог Полтавской общественной библиотеки» (1913 р.),» Каталог Полтавской общественной библиотеки» датовані 1896 та 1905 роками. «Отчеты Полтавской общественной библиотеки датовані 1897,  та періодом від 1900 до 1907  років.
Ці книги є безцінними у дослідженні історії створення нашої книгозбірні.




Мета створеного нами бібліографічного покажчика  – ознайомити широкий загал з діяльністю наукової книгозбірні протягом її 125 річного існування, показати її сучасну місію та розкрити основні напрямки роботи.
Матеріал у покажчику має хронологічне групування, тобто матеріал розміщено за роками публікації. У межах хронологічної рубрики (одного року) позиції розміщені за абеткою. Позиції (1220) у покажчику пронумеровано.
Основним джерелом пошуку літератури були каталоги та картотеки Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського.
Хронологічні рамки добору літератури: 1896-2020 рр. Добір матеріалу завершено у червні 2020 року.
З виходом краєзнавчого видання привітала адміністрація Бібліотеки: 

Тетяна Іванівна Зеленська, директор ПОУНБ;


 

 

Надія Володимирівна Влезько, заступник директора з наукової роботи;


 

 

Людмила Миколаївна Власенко, заступник диреткора з інформаційних технологій.

 


 

 

Приємно, що на презентацію завітали добрі друзі - науковці, краєзнавці, які вже багато років не лише користуються фондами нашої бібліотеки, а й беруть активну участь у його комплектуванні - дарують підписки на періодичні видання, дарують книги.

 







 

Тож у Всеукраїнський день бібліотек є прекрасна нагода подякувати Віктору Миколайовичу Самородову, Борису Юрійовичу Тристанову, Ігорю Валерійовичу Козюрі та багатьом нашим читачам за всебічну підтримку! Ми працюємо для вас, дорогі читачі!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар