понеділок, 13 листопада 2017 р.

Видатний дослідник полтавського краю

Серед багатьох науковців, музеєзнавців, етнографів, які досліджували традиційну культуру Полтавщини, окреме місце займає мистецтвознавець, історик та музейник Яків Омелянович Риженко. Народився він 13 листопада 1892 року в с. Пустовійтове Кременчуцького повіту (нині Глобинського району) Полтавської губернії. Його біографія містить багато неточностей, адже натдо мало достовірних документів, які висвітлюють час роботи вченого в Україні. 







Життя послало йому важку долю. Народився він у бідній родині, тому з раннього дитинства наймитував. У роки Першої світової війни був мобілізований - служив фельдшером військового госпіталю. Змінив багато місць проживання і врешті опинився у Полтаві, де працював завідувачем етнографічного відділу Центрального пролетарського музею (сучасний Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського). У 1931 році заарештований у справі УНЦ і засуджений до виселення з України. Поселився в Астрахані, де і помер у 1974 році. Реабілітований 19 червня 1989 року.
Праці та розвідки: «Населення Полтавщини та його побут» (1927); «Полтавський державний музей», «Килимарство й килими Полтавщини» (1928); «Українське шитво», «До економіки чумацтва на Полтавщині в другій половині XIX ст.» (1929); «Гончарство України» (1930) та ін.
Відділ краєзнавства підготував книжково-ілюстративну виставку «Видатний дослідник полтавського краю», яка присвячена 125-річчю від дня народження етнографа. Його творчий доробок стане в нагоді тим, хто знайомиться з багатовіковими історичними та культурними традиціями. «Пройдуть роки, - як писав в одній з своїх праць Я. О. Риженко, - перебудується життя, на сцену вийдуть нові мистецькі форми, але й вони в процесі свого творення будуть черпати живильну вологу з глибокого колодязя народної творчості».

Немає коментарів:

Дописати коментар