середу, 4 квітня 2018 р.

КРАЄЗНАВЧІ ЧИТАННЯ ДО 90-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВІРИ ЖУК



11 квітня 2018 року у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського пройшли краєзнавчі читання до 90-річчя від дня народження історика, архівіста Віри Никанорівни Жук «Віра Жук – талановита дослідниця на ниві історичної науки України».
Організатори:
відділ краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського
Полтавська обласна організація Національної спілки краєзнавців України

Мета заходу – ознайомити полтавську громаду з непересічною постаттю відомого українського історика, енциклопедиста, архівіста, вченої-болгариста, педагога Віри Никанорівни Жук та її науковою спадщиною.
Відкрила краєзнавчі читання Тетяна Іванівна Зеленська, директор Бібліотеки, заслужений працівник культури України. Вона наголосила на важливості постаті Віри Никанорівни Жук та на великий вклад вченої у розвиток історичного краєзнавства.



В рамках краєзнавчих читань відбулася презентація видань відділу краєзнавства обласної книгозбірні, присвячених ювілею науковця. Бібліотекарі відділу краєзнавства підготували бібліографічний покажчик «Подвижниця краєзнавчої справи Віра Никанорівна Жук» із серії «Видатні краєзнавці Полтавщини». У ньому максимально повно відображені науково-публіцистичні праці В. Н. Жук та також літературно-критичні статті, спогади, есе, історичні розвідки з життя та наукової діяльності В. Н. Жук, які можна віднайти у фондах ПОУНБ ім. І. П. Котляревського. Про структуру покажчика розповідала укладач цього видання Ганна Анатоліївна Дідусенко, головний бібліотекар відділу краєзнавства.
  Для ознайомлення широкого загалу науковців із складом зібрань із книжкової колекції В. Н. Жук (сформована у відділі краєзнавства) бібліотекарі відділу підготували ще одне видання - «Каталог бібліотеки та особовий фонд Віри Жук» з серії «Бібліотечні колекції». До його випуску долучився також заступник директора Державного архіву Полтавської області Т. П. Пустовіт, який люб’язно передав перелік документів із особового фонду В. Н. Жук, що знаходиться у ДАПО. Таким чином, дане видання містить опис книжок приватної книжкової колекції В. Н. Жук із фондів відділу краєзнавства (ПОУНБ ім. І. П. Котляревського) та опис документів із особового фонду В. Н. Жук, який зберігається у фондах ДАПО. Ці видання стануть у нагоді науковцям, освітянам, історикам, краєзнавцям та загалом усім пересічним користувачам, яких зацікавить постать цієї видатної особистості Полтавщини. Презентували видання Федорова Марина Анатоліївна, завідувач відділу краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського і Пустовіт Тарас Павлович, заступник директора ДАПО.

Обидва видання побачили світ за фінансової підтримки Ірини Миколаївни Петренко, доктора історичних наук, професора кафедри педагогіки та суспільних наук Полтавського університету економіки і торгівлі України.
Книги вийшли у полтавському видавництві "АСМІ" (директор - О. М. Петренко).
Ірина Миколаївна Петренко була ученицею Віри Никанорівни Жук і саме ця вчена була зразком для наслідування та вплинула на становлення її особистості. Ірина Миколаївна розповідала про свого Вчителя, про її наукову та краєзнавчу роботу. В. Н. Жук була активним учасником конференцій, що відбувалися як у Полтаві так і за її межами, виступала з актуальними дослідженнями, і цим самим внесла свій вклад у розвиток історичної науки. 
У заході також взяли участь:

Самойленко Наталія Іванівна, к.і.н., доцент, радник Всеукраїнської Асамблеї болгар України;


Бабенко Людмила Леонідівна, д.і.н., проф., завідувач кафедри історії України ПНПУ ім. В. Г. Короленка;

Сергієнко Вікторія Григорівна, к.і.н., науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАНУ;

Павлюк Віталій Сергійович, учитель-методист Бреусівської ЗОШ Козельщинського р-ну, член НСЖУ;

Малик Микола Васильович, член Полтавського клубу книголюбів.
Відеосюжет можна переглянути за наступним посиланням: http://irt.pl.ua/video/9699

 


















Немає коментарів:

Дописати коментар