середу, 3 лютого 2021 р.

Вечір пам'яті Віталія Миколайовича Григор'єва

 3 лютого 2021 року відділ краєзнавства Полтавської ОУНБ спільно з ПОО НСКУ організував вечір пам’яті педагога, краєзнавця, публіциста Віталія Миколайовича Григор’єва. 28 грудня 2020 року перестало битися серце патріота, щирого українця, літописця рідного краю, творчої особистості, людини, яка залишила по собі добрі спогади у всіх, хто його знав, кому довелося з ним працювати та спілкуватися.

У 2020 році Віталій Миколайович став лауреатом престижної всеукраїнської премії імені Дмитра Яворницького, але нагороду отримати не встиг. Сьогодні на нашому заході Олексій Олексійович Нестуля, доктор історичних наук, профессор, академік Української академії історичних наук, Голова правління Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України вручив цю відзнаку донці Віталія Миколайовича - Інні Віталіївні. 

На вечорі були присутні Ірина Миколаївна Петренко, доктор історичних наук, професор і завідувач кафедри педагогіки та суспільних наук ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», секретар ПОО НСКУ. 

Доктор історичних наук Людмила Леонідівна Бабенко закцентувала на значному вкладі Віталія Миколайовича Григор'єва у розвиток історичного краєзнавства, відзначила його активну участь у наукових конференціях та інших заходах краєзнавчого спрямування.

 



 
Його захопленням завжди були історія, краєзнавство. Він, як посадова особа, брав участь у підготовці матеріалів до енциклопедичного довідника «Полтавщина» за редакцією А. В. Кудрицького про м. Глобине та Глобинський район.
Був керівником робочої групи по підготовці до видання 3-го тому Книги Пам’яті України Полтавська область Глобинський район, яка була видана у 1995 році. До неї було знайдено і внесено 11 тис. 085 імен земляків жертв другої світової війни. 
Він один з авторів ідеї увічнення пам’яті писаря останньої Запорозької Січі І. Я. Глоби та затвердження прапорів і гербів району та м. Глобине, встановлення пам’ятного знака до 200-річчя козацько-селянського повстання в с. Турбаї «Щоб і діти знали, внукам розказали», сценаріїв обласних свят «200 років Турбаївського повстання» та «Пісенне джерело» у Градизьку.
Автор книг «Роде наш прекрасний» (2007), у якій вміщено 138 біографій відомих земляків (з них 25 жителів міста), «Бувальщини» (2008), «Розкажи, Пивихо..» (2012), «О. Д. Бутовський (родовід генерала-олімпійця). Історико-біографічний нарис (2012), «На вітрах історії» (2012), «Полтавці під олімпійським прапором» (2017).
Його історичні розвідки друкувалися у дванадцятитомному виданні «Полтавіка. Енциклопедія Полтавщини», збірнику «Спортивна слава Полтавщини», «Історії комсомолу Полтавщини», другому виданні книги «Полтавщина: влада на історичних паралелях», «Зводі пам’яток історії та культури: Полтавська область. Глобинський район», альманаху «Чебрецевий цвіт».
Друкувався в газетах: «Зоря Полтавщини», «Вечірня Полтава», «Село полтавське», «Третій тост», «Зайнятість», «Зоря Придніпров’я», «Районні вісті», «Хлібороб», журналі «Постметодика», публікував свої твори на інтернет-сайті «Поетичні майстерні».
Лауреат премій імені Олексія Бутовського (2019), Самійла Величка (2013), Володимира Малика (2008). Член Градизької спілки літераторів «Цвіт чебрецевий» ім. Івана Білика.
Член Національних спілок журналістів (2007) та краєзнавців України (2012).
Член президії Громадського об’єднання «Полтавська обласна спілка краєзнавців». Почесний громадянин с. Землянок.
Постійний і активний учасник Всеукраїнських науково-практичних конференцій. І після виходу на заслужений відпочинок Віталій Миколайович не припинив активної життєвої та творчої діяльності. Його ерудованість, обізнаність з історичним минулим та культурою рідного Глобинського краю знайшли своє відображення в краєзнавчих дослідженнях та публіцистичних публікаціях, що принесли йому заслужену повагу та авторитет.
Нагороджений сімома медалями, Почесною Грамотою Полтавської  обласної ради з врученням нагрудного знака, Почесними Грамотами Полтавської обласної держадміністрації, Державного та обласного центрів зайнятості, обласної телерадіокомпанії «Лтава», Національної спілки краєзнавців України, відзнаками ХІІ (2011 р. ), ХV (2014 р.), ХVІ (2015 р.) Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання»  в номінації «На видноті всього світу» у м. Одесі, за друге та треті місця. Грамотою (2017) та Подякою Національного олімпійського комітету «За внесок у розвиток олімпійського руху» (2015), дипломом Глобинської міської громади «Гордість міста» (2016). Подякою Комітету Верховної Ради України з питань молодіжної політики, спорту та туризму (2018).
Не забували про свого славного земляка і глобинці. Він – почесний громадянин рідного села Землянки. 24 вересня 2016 року до Дня міста Глобине був номінований відзнакою «Гордість міста 2016 року».
17 березня 2017 року в районному будинку культури в м. Глобине було проведено творчий вечір Віталія Миколайовича Григор’єва, який став визначною культурною подією в місті.
З 2008 по 2015 рік В. Григор'єв працював у Полтавській обласній телерадіокомпанії «Лтава». Брав участь у створенні документальних телефільмів «О. Д. Бутовський – олімпієць із полтавського степу», «Лтава» - роки становлення», «Вогонь любові, вогонь добра».
«Між відступом та визволенням. Полтавщина 1941-1943 р.р.»
 


 
«Раїса Кириченко: діагноз-народна»
 

 















Немає коментарів:

Дописати коментар