четвер, 13 травня 2021 р.

Відкрийте для себе Полтавщину

Відділ краєзнавства вже другий рік поспіль готує цикл книжкових виставок «Відкрийте для себе Полтавщину». Кожна виставка показує соціально-економічний, культурний потенціал, туристичну привабливість певного селища, містечка чи міста обласного підпорядкування.
Так, ми вже говорили про Полтаву, Гадяч, Решетилівку, Горішні Плавні, Миргород, Лубни.
Ця виставка запрошує вас до гончарної столиці – селища Опішне,  яку ще називають «українським Римом». 

 


Перша писемна згадка про селище, яка датується XII ст., у XVI-XVII ст. містечко гончарів, чоботарів та кушнірів було козацьким форпостом. Нині Опішне включено до списку історичних населених пунктів України. А в лютому 2018 року опішнянську кераміку було включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини,
У селищі є кілька музеїв-садиб відомих гончарів. На самому кордоні населеного пункту знаходиться заказник Котова, в якому налічується велика кількість рідкісних рослин. Дивовижне розмаїття флори і фауни просто вражає своєю красою.
Також в селищі є архітектурний пам'ятник, представлений старовинною дерев'яною Миколаївською церквою 1730 року. Це славне селище настільки пишається і славиться своїм ремеслом, що головною визначною пам'яткою Опішні є національний музей-заповідник українського гончарства, який був заснований в 1986 році. Цікаво, що ідею створення в Опішному національного культурно-мистецького центру виношував ще відомий кінорежисер і письменник Олександр Довженко. У 1954 р. він записав у своєму щоденнику: "Увечері перед сном розповів своєму новому сусіду ідею створення в Києві під безпосереднім шефством уряду невеличкої групи художників-монументалістів, архітекторів, різьбярів і керамістів для того, щоб, вибравши село, скажімо Опішню, і завчасно домовившись з колгоспниками, перебудувати його за кілька років так, щоб воно стало зразковим центром уваги всіх будівників, колгоспників, туристів, мистецтвознавців".

У приміщенні експонуються національні виставки кераміки із творів народних майстрів-гончарів і художників-керамістів з усіх регіонів України та інших країн, а також роботи учасників Міжнародного фотоконкурсу «Гончарні візії країни» та міжнародних бієнале художньої кераміки імені Василя Кричевського. Щороку на території Центру розвитку духовної культури відбувалося грандіозне дійство — Національний фестиваль гончарства, який об’єднував гончарів, ковалів, майстрів народного мистецтва, гостей і мешканців селища для популяризації гончарного ремесла.
Виставку підготувала провідний бібліограф відділу краєзнавства Оксана Перепьолкіна.















Немає коментарів:

Дописати коментар