четвер, 6 травня 2021 р.

Віртуальна виставка до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Травневі дні нагадують нам про величний подвиг наших дідів та прадідів у роки Другої світової війни. Багато героїв цих подій, на жаль, вже пішли за вічну межу, але пам’ять про них має бути вічна. Ця пам’ять була, є і повинна залишитися священною для кожної родини, кожної домівки, для кожного з нас.
Відділ краєзнавства Полтавської наукової бібліотеки ім. І. П. Котляревського підготував віртуальну виставку про події Другої світової війни. Бібліотекарі особливу увагу звертають та прискіпливо вивчають друковані джерела, детально розписують всю інформацію про події Другої світової війни на Полтавщині. Електронний каталог налічує більше тисячі записів за ключовим словом «Друга світова війна». Тож після закінчення карантину, дорогі читачі, ви зможете повноцінно скористатися як краєзнавчим каталогом, так і безпосередньо описаними джерелами. А в умовах карантину вивчайте історію у віртуальному середовищі.
Книга відомого історика Віктора Яковича Ревегука "Полтавщина в роки рядянсько-німецької війни (1941-1945)" розповість про трагічні сторінки подій, які відбувалися на нашій землі.

Наступна книга «Погляд через об’єктив фотокамер. Полтавщина в роки німецько-радянській війни 1941-1945 рр.» (Полтава, 2019) є спробою поєднати ґрунтовне дослідження подій німецько-радянської війни 1941-1945 рр. на Полтавщині, зроблене істориком і краєзнавцем, кандидатом і сторичних наук Віктором Ревегуком, із колекцією світлин, знайдених в архівах Німеччини, Російської Федерації та Сполучених Штатів військовим істориком і краєзнавцем Олегом Безверхнім. Більш ніж дві сотні світлин дозволяють читачеві побачити, якою була Полтава під час німецької окупації й емоційно насиченого матеріалу книги, яка не мала б жодного шансу побачити світ за радянських часів. Книга може бути корисною краєзнавцям, а також усім, хто цікавиться історією Полтавщини часів Другої світової війни.

Детально описано події Другої світової війни, що відбувались на території села Ждани, зібрано списки загиблих воїнів та доповнено фотодокументами у книзі Олега Скирди Ждани: історичний нарис / О. А. Скирда. – Полтава: Дивосвіт, 2017. – 146 с.: фот.

До уваги шанувальників видань історико-краєзнавчого напрямку пропонуємо третю книгу учителя історії Лубенської ЗШ Олександра Карпенка «Краєзнавчі сторінки Лубенщини».
У виданні на основі архівних документів, джерел та спогадів очевидців розглядаються події, пов’язані з козацькою добою, події доби національно-визвольних змагань 1917-1921 рр., випробування доби сталінського тоталітарного режиму та періоду Другої світової війни.

У книзі історика Григорія Сердюка "Величний подвиг Козельщинського краю" (К., 2018) - історії про події Другої світової війни та героїчні вчинки простих людей. Всі герої книги – уродженці Козельщинського району. Автор говорить: "Ця книга посприяє пробудженню благородних, моральних почуттів у душах молодих людей. Можливо, це їх спонукає до пошуку. Можливо, це спонукає їх переосмислити багато що". Презентація цієї книги відбулася в нашій бібліотеці.

Книга історико-краєзнавчих нарисів "Решетилівщина - мій рідний край" Ігоря та Валерія  Козюр (Полтава, 2017)  є спробою краєзнавців-освітян подати огляд історії Решетилівського району від найдавніших часів до наших днів на основі широкого кола архівних та опублікованих джерел. Мета авторів — формування у підростаючого покоління інтересу до історії «малої Батьківщини» в загальноукраїнському контексті, самостійного історико — краєзнавчого пошуку, виховання любові до своєї землі, поваги до пращурів і сучасників.
Видання містить розповіді про відомих людей краю, про побут і звичаї населення, славні традиції, здобутки і втрати на непростому історичному шляху, а також велику кількість різнопланового ілюстративного матеріалу.


У фонді відділу краєзнавства, окрім книжок, є збірники наукових статей та  матеріалів  конференцій, наприклад,  «Полтавщина - земля моя свята», «Полтавський краєзнавчий музей. Маловідомі сторінки історії, музеєзнавство, охорона пам'яток», «Маловідомі сторінки історії другої світової війни в Україні та на Полтавщині», «Подвигу народному жити у віках», в яких представлено спогади, листи, долі та біографії остарбайтерів, полонених, матеріали про репресії та концтабори, про життя тих, хто повернувся героєм та про вшанування памяті тих, кого забрала Друга світова війна.
Пам"ятаємо...

Немає коментарів:

Дописати коментар