понеділок, 18 жовтня 2021 р.

Константа української етнічності

 17 жовтня прогресивне людство відзначає Всесвітній день млинів. Відділ краєзнавства спільно з КЗ ПОЦНПВТКУМПОР підготували книжкову виставку «Константа української етнічності». Саме так млинарство охарактеризував доктор історичних наук Віталій Масненко.


На виставці представлено низку видань, які дають уявлення про українське млинарство загалом та його розвиток на Полтавщині. Це, зокрема, «Пам’ятки України: історія та культура» (№ 3-4/1998) зі статтею відомого архітектора-реставратора Леоніда Прибєги «Традиційні млинарські споруди України: типологія, охорона та реставрація», другий випуск «Трудов Полтавской ученой архивной комиссии» (1906), де істориком, архівістом Вадимом Модзалевським опубліковано документи про мірошництво у Полтавському полку на 1722 рік. Статті краєзнавця Євгенія Копильця у збірниках матеріалів наукових конференцій «П’яті Череванівські наукові читання» та «Сучасні проблеми національно-культурної ідентичності: регіональний вимір» присвячені реконструюванню історії кобеляцького млинарства у XVIII-XX cт. та історіографічному аналізу даних про кількість млинів у Полтавській губернії на початку ХІХ ст.
Є і публікації про збереження пам’яток млинарства та пов’язаних із ним традицій. Це, зокрема, друге число «Українського млинологічного журналу» (2019) зі статтею пирятинського краєзнавця Миколи Миленка «Як відновлювали Євтухів млин у Дейманівці», низка матеріалів кобеляцької преси («Колос», «Ехо») та буклет Кобеляцької міської ради про унікальне свято – День млина, яке у Кобеляках з ініціативи Бориса Попруги відзначають щорічно з 2011 р., стаття Євгенія Копильця у збірнику матеріалів наукової конференції «Географія та екологія: наука і освіта» про залучення учнівської молоді Полтавщини до вивчення млинарської спадщини рідного краю та відповідні публікації вихованців Полтавського обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді.















Немає коментарів:

Дописати коментар