вівторок, 19 квітня 2016 р.

Україна на монетах держави Тувалу

Тувалу (тувалу Tuvalu, англ. Tuvalu; до 1975 року — Острови Елліс) — тихоокеанська держава в Полінезії. Острови Тувалу були відкриті іспанським мореплавцем Альваро Менданья де Нейра у 1568 році. У 1892 році архіпелаг став британським протекторатом Острови Елліс, а в 1916 році — частиною британської колонії Острови Гілберта і Елліс. На референдумі 1974 року полінезійське населення Островів Елліс проголосувало за відділення від мікронезійських Островів Гілберта (згодом Кірібаті), і вже в наступному році архіпелаг став окремою британською колонією Тувалу. Незалежність острова отримали в 1978 році, а главою новоутвореної держави і надалі залишилася королева Великобританії. Тувалу — член ООН, Південнотихоокеанської комісії і Форуму тихоокеанських островів.
Економічний стан острівної держави перебуває в повній залежності від іноземної допомоги. Певні надходження до державної скарбниці Тувалу має від продажу поштових марок та виготовлення і збуту колекційних монет.
А яке ж відношення має Тувалу до Полтави? – запитаєте ви. Розповідаю, у 2009 році (ювілейному для Полтавщини) колекційна підбірка монет Тувалу поповнилася двома монетами: «М. В. Гоголь» та «300-річчя Полтавської битви». Викарбувані вони на монетному дворі австралійського міста Перт. За більше ніж 100-річний період свого існування монетний двір Перту збагатив технологію випуску монет оригінальними проектами. Саме фахівці цього монетного двору виступили авторами ідей створення монети з динамічним зображенням тощо.
Повернемося до так званих полтавських монет. На аверсі – профільний портрет її величності королеви Великобританії Єлизавети ІІ. На цій же стороні вказано дату випуску – «2009» та номінал «1 долар Тувалу» (дорівнює 100 центам). Монети виготовлені із срібла 99,0 проби.
Тираж випуску монети, присвяченої Миколі Гоголю, - 6 тис. екземплярів. На зворотньому боці цієї монети вміщено портрет Гоголя з написом англійською мовою «Микола Гоголь» та дати «1809-2009». Праворуч від портрета дзеркальний рельєф філігранної роботи з гоголівським персонажами, серед яких – Пацюк з вареником у роті з «Вечорів на хуторі біля Диканьки»; герой «Ревізора» Хлєстаков, а над ними Тарас Бульба.



Тираж монети, присвяченої трьохсотій річниці Полтавської битви – 10 тис. екземплярів. На зворотному боці монети розміщене рельєфне зображення пам’ятника Петру І у Петербурзі. Навколо пам’ятника, півколом розміщено напис англійською мовою «Полтавська битва» і дати «1709-2009».


Обидві монети мають стандартну вагу – по 31, 135 грам. Діаметр кожної – 4,6 см. Кожна монета упакована в прозору акрилову капсулу, вкладену до спеціального футляра. І, що найцікавіше(!), у сертифікатах обох монет згадується Україна - написано відповідно: «Вирішальна битва відбулася при Полтаві в Україні» та «М. Гоголь народився в Україні».
Матеріал взято зі статті Валерія Волоскова «Дві монети полтавської тематики з далеких островів».

Немає коментарів:

Дописати коментар