середу, 17 серпня 2016 р.

Художник ранкової зорі (до 135-річчя від дня народження І. К. Дряпаченка)

Художник Іван Кирилович Дряпаченко народився 16 серпня 1881 року у с. Василівці Кобеляцького повіту (нині Козельщинського р-ну). За свідченнями односельців мав гарну зовнішність, чудовий голос  та великий хист до малювання. 


На його талант звернула увагу графська родина Капністів, яка і допомогла отримати мистецьку освіту спочатку у Києві, згодом - у Москві та Петербурзі, вдосконалював свою майстерність у Італії, Франції, Іспанії та Франції. Він творив такі тематичні малярські композиції, які отримували срібні медалі від Академії мистецтв та премію товариства ім. Куїнджі. Його роботи демонструвалися в Московській Третяковській галереї. Але Іван Дряпаченко завжди повертався у рідне село. Він працював учителем малювання, організував самодіяльний театр та церковний хор, що налічував більше 50 чоловік, займався художнім оформленням, малював картини та портрети односельчан. Портрети його пензля раніше прикрашали ледь не кожну хату рідного села поряд з образами. На жаль, велика кількість робіт художника була знищена у часи Другої світової війни, а деякі - вивезені закордон. Сам майстер помер трагічною смертю у грудні 1936 року, отруївшись чадом від гасової лампи у своїй оселі. А через сім років після його смерті згорів і будинок, у якому він жив та творив.
Шанувальники талановитого майстра встановили пам’ятник у його рідному селі. Ім’я Івана Кириловича Дряпаченка внесено до різноманітних енциклопедичних видань України та світу.
Бібліотекарі відділу краєзнавства підготували виставку до 135-річчя І. К. Дряпаченка «Художник ранкової зорі», яка діятиме з 16 серпня 2016 року. 









Немає коментарів:

Дописати коментар