четвер, 29 вересня 2016 р.

Дерево життя Надії Бабенко



Археологічні дані свідчать, що вже за часів Київської Русі на території сучасної України побутували візерунчасті тканини-килими. Ними завішували стіни, покривали ліжка, столи, лави, долівку. Килимами платили данину, використовувли у святкових, поховальних та інших обрядах. Згадки про українські килими містяться у билинах, літописах, історичних піснях, подорожніх записах іноземних мандрівників того часу.


Килимар нашої доби, носій мистецьких приницпів, ймовірно, ще Трипільських традицій – Надія Бабенко (1926-2009).
«За свій вік яких тільки килимів не доводилося мені виробити! Якби їх отак усі поряд розстелити, здається, півУкраїни прибрала б...» - це слова Надії Несторівни Бабенко, заслуженого майстра народної творчості України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, нагородженої орденом княгині Ольги ІІІ ступеня й багатьма іншими відзнаками, людині, жінці з простим усміхненим обличчям, безкінечно закоханій в Україну, в людей, в свою творчість. Цій славетній майстрині присвятили книжкову виставку «Дерево життя Надії Бабенко» бібліотекарі відділу краєзнавства.

Винятково рідкісний талант мисткині розквітнув на Полтавщині, де вона впродовж багатьох років творила килими, навчала молодь любити народне мистецтво, зростила майстрами своїх діточок. Художньо довершені килимові витвори Надії Несторівни щорічно прикрашали мистецькі виставки в Україні та за кордоном, музейні збірки. Їх завжди бачили на почесних місцях в інтер’єрах державних та громадських установ. Свого часу Надії Несторівні було довірено створити проект величного килима для передачі в дар ООН від України. І в 1970 році решетилівськими майстринями під авторським керівництвом Надії Бабенко був витканий килим «Дерево життя». Цей витвір  - прекрасний зразок сучасного урочистого українського килима, створеного на основі класичного традиційного килимарства Полтавщини з урахуванням новітніх мистецьких реалій.
...Твори Надії Бабенко навертають українців до самих себе, до естетичних витоків пращурів, до України, оберігаючи від лукавства, намулу в душі, спрямовуючи до чистого джерела, любові до земного раю.










Немає коментарів:

Дописати коментар