середу, 14 вересня 2016 р.

Декомунізація у Полтаві



Перейменування вулиць у Полтаві, як відомо, було не один раз. Так, ще у далекому 1908 році полтавський губернатор граф М. Л. Муравйов змушений був затвердити прохання міської управи про перейменування вулиць у Полтаві. Вулиця Протопопівська була названа на честь Івана Петровича Котляревського. Вулиця Новополтавська була названа іменем Т. Г. Шевченка. Вулицю Кузнецьку перейменували на Пушкінську.
Олександр Несвіцький у своєму щоденнику «Полтава у дні революції та в період смути 1917-1922 рр.» зазначає, що у 1918 р. під час засідань міської Думи було внесено пропозиції щодо перейменування вулиць та площ. У проекті передбачалося перейменувати Корпусний сад на Мазепин гай, вулиці Куракінську та Олександрівську (Жовтневу) – на честь українських гетьманів Пилипа Орлика та Івана Мазепи, відповідно. Дворянську вулицю (Паризької Комуни (з 2016 р. Пилипа Орлика)) – на Козацьку, Петровську (Леніна (з 2016 р. Небесної Сотні)) – Миколи Лисенка. Але цей проект так і лишився на папері.

Вулиці Полтави перейменовувалися і після війни. У 1953 році деякі вулиці та провулки Полтави змінили свої назви. У газеті «Зоря Полтавщини» від 19 вересня читаємо: «Виконком Полтавської міської Ради депутатів трудящих прийняв рішення про перейменування деяких вулиць і провулків в м. Полтава та про утворення нових вулиць в окремих районах міста». Провулок Антонцівський перейменовано на пров. Щєпкіна, Безименний – на пров. Олени Пчілки, пров. Джона Уатта – на вулицю Ползунова, провулок Наливайка – на провулок Бібліотечний (!).



Змінюються назви вулиць і зараз. Про сучасні назви розповість виставка, організовна у відділі краєзнавства «Декомунізація у Полтаві». Для неї використано 79 джерел інформації.
У 2017 році відділ краєзнавства підготував видання, яке проінформує про нові назви вулиць. Деталі за посиланням:  https://drive.google.com/file/d/0Bzo3D20UB2qKMldrSG9lMzZua2M/view

Немає коментарів:

Дописати коментар