середу, 25 січня 2017 р.

Тетяни полтавського краю

25 січня православні християни відзначають день святої мучениці Татіани або Тетяни Римської. Свята Тетяна жила в Римі на початку другого століття нашої ери. Як і її батько, вона була таємною послідовницею вчення Ісуса Христа. Войовничо налаштовані язичники, які намагалися викорінити християнство в Римі і його околицях схопили її та вбили. Так Тетяна стала святою великомученицею і тепер до неї молитовно звертаються, щоб допомогла перенести усі життєві негаразди.

Відділ краєзнавства щиро вітає всіх Тетян з Днем Ангела і бажає всіляких гараздів! Також до цього дня бібліотекарі відділу  підготували інформацію про Тетян саме полтавського краю, які своїм життям прославили і прославляють рідне місто. Звісно, ми не могли охопити всіх Тетян, бо їх (повірте) дуже багато!
Отже, почнемо з благодійниці та фундаторки храмів ТЕТЯНИ ВАСЕЦЬКОЇ. Вона народилася 1799 р у м. Миргорді. З 1852 р. жертвувала значні кошта на влаштування церков. Для Троїцької церкви м. Миргород придбала срібний позолочений напрестольний хрест, дзвін, євангеліє в срібній оправі тощо, надала 3100 руб. для побудови дзвіниці та ремонту церкви; пізніше надала 7073 руб. для побудови нового п’ятиверхого храму. Всього пожертвувала для влаштування Троїцької церкви 13754 руб., за що отримала благословіння Св. Синоду та грамоту (1868). Також Тетяна Васецька внесла значні кошти на побудову Воскресенської церкви, на оновлення іконостасу цвинтарної Всіхсвятської церкви (1870, всі – у Миргороді); на побудову Покровської церкви у с. Шафоростівка на Миргородщині, мурованих Успенської церкви у Пирятині, церкви і дзвіниці у с. Коновалівка Костянтиноградського пов. (тепер Машівського р-ну Полтавської обл.).

ТЕТЯНА БЕДНАРЖОВА - український культуролог і педагог у Чехії. Народилася 22 березня 1923 у м. Кобеляки. Викладала у Київському педагогічному інституті. У 1976–90 рр. – у Карловому університеті в Празі. Тетяна Беднаржова була активною учасницею життя української громади в Празі, співзасновником та головою Спілки українських жінок у Чехії; членом Асоціації україністів Чехії (1992). Авторка наук. статей з україністики, чеськомов. підручників на пед. теми, 3 книги присвятила пед. майстерності В. Сухомлинського. Виступала на багатьох конференціях в Чехії, Україні та ін. країнах з доповідями про репресов. або несправедливо забутих укр. науковців (переважно з-поміж празької еміграції). Померла 12.10.2003 у Празі).

ТЕТЯНА ТОКАРСЬКА народилася 1906 р. у Полтаві. Українська кіноактриса та режисер. Закінчила екранне відділення Одеського державного технікуму кінематографії. Вже на перших курсах зіграла дві головні ролі— Нимидори та Мокрини у кінофільмі «Микола Джеря», У другому фільмі цієї ж студії на українську тематику «Сорочинський ярмарок» актриса виконала також головну роль дочки Солопія Черевика Параски. Ці фільми з успіхом демонструвалися в Парижі та Берліні. Потім актриса знімається в різних фільмах, таких як «Бенефіс клоуна Жоржа», «Октябрюхов і Дєкабрюхов» (сценарій В.Маяковського), «Не по дорозі» (реж. М.Терещенко) та інших.

Серед наших сучасників-Тетян хочемо познайомити вас із майстринею витинанки ТЕТЯНОЮ ВАЦЕНКО. Майстерності навчалась у Шершня Віктора Демидовича, відомого на Полтавщині педагога та художника-графіка. Тетяна Ваценко - учасник міжнародних (Польща), всеукраїнських, регіональних виставок, конкурсів та ярмарків народного мистецтва. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат премії В. Г. Короленка.
Майстриня також плідно співпрацює з нашою Полтавською обласною універсальною науковою бібліотекою імені І. П. Котляревського, влаштовуючи виставки своїх робіт.



ТЕТЯНА БАЛАГУРА – вчитель Полтавського багатопрофільного ліцею № 1 імені І. П. Котляревського.


Очолює міське методичне об’єднання вчителів української мови та літератури і є автором численних наукових публікацій і посібників. Нагороджена знаком „Відмінник освіти України” (1988), грамотою Міністерства освіти і науки України (1989), грамотами міського та обласного управлінь освіти, грамотою Полтавської облдержадміністрації. Переможець Всеукраїнського конкурсу „Вчитель року” (1996), лауреат обласної премії імені І.П.Котляревського за вагомий внесок у розвиток та утвердження української мови в суспільстві.
У 2009 році Тетяна БАЛАГУРА удостоєна звання Герой України з врученням ордена Держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар