пʼятниця, 16 червня 2017 р.

Полтава - Ніжин. День перший

Полтавське відділення Української бібліотечної асоціації (Голова відділення Надія Влезько) організувало 3-денну поїздку до Чернігівщини для бібліотекарів Полтавської області. Мета поїздки - професійна (обмін досвідом, налагодження контактів) та культурна (знайомство з культурними та історичними пам"ятками).
Отже, о 9-й годині ранку бібліотекарі з Полтави, Миргорода, Кременчука, Хоролу, Опішні, Заводського, Машівки, Лубен, Великої Багачки розпочали свою подрож...

Зупинка в Пирятині. По дорозі "дозбируємо" колег.

о 14 год. нас зустрів Ніжин. Точніше директор Ніжинської міської бібліотеки Єкименко Олена Євгеніївна.
Першим ми відвідали унікальний для України музейний заклад, присвячений розвитку поштової справи у XVII — на початку XX ст. - Музей «Ніжинська поштова станція».
Музей був створений на основі предметів дорожнього побуту й документів з історії вітчизняних доріг та кінної пошти XVIII—XIX століть. Цю унікальну колекцію у 1992 році подарував рідному місту краєзнавець і меценат Олександр Миколайович Лазаренко. І в 1993 році музей було відкрито! До речі, саме приміщення музею — єдиний в Україні подібний комплекс, який зберігся майже повністю.

квіти у дворі музею:

Цікаво, що через Ніжинську поштову станцію свого часу пролягали шляхи видатних людей (і наших земляків теж) — тут зупинялися і Тарас Шевченко, і Михайло Ломоносов, Олександр Пушкін, Олександр Грибоєдов та  Євген Гребінка.
У теперішній час у Музеї «Ніжинська поштова станція» експонується понад 500 предметів, які пов’язані із розвитком поштової справи. 





 Літній та зимовий транспорт
Унікальна колекція листівок:
перші поштові марки:



друга кімната музею. за цим столом гості чаювали та відпочивали.

а за цим - ставили відмітки про прибуття певної особи на поштову станцію.


екскурсію продовжили вулицями Ніжина. 19 храмів на один Ніжин!!!
пішохідна вулиця, по якій ходив Гоголь, Гребінка, Глібов, Лев Толстой. Енергетику відчуваєте?!


Фото з земляком. До речі, цей пам'ятник є першим за часом створення письменнику не лише в Україні, а й у цілому світі.

Надзвичайно цікава легенда. а, можливо, й правда. автор пам'ятника Гоголю Пармен Забіла «сховав» у складках гоголівського портрета свій автопортрет.
на фото нижче  - автограф: «П. Забелло», нижче — дата: 1881г. нанесений на пам"ятнику.
краєзнавці кажуть, що дійсно тогочасна фотографія портрета Забіли і справді збігається в профіль з тим, який можна побачити, вдивляючись у пам'ятник Миколі Гоголю. До речі, Забіла, це дідусь Наталії Забіли, дитячої письменииці.
цікавіше далі!


 

Цей музей було створено 1985 року з ініціативи тодішнього ректора Ніжинського державного педінституту Федора Арвата та директора бібліотеки Наталії Ленченко на базі унікальних книжкових зібрань університетської бібліотеки – однієї з найдавніших наукових книгозбірень України. Від 1986 року музей названо іменем одного з учасників його створення професора Григорія Васильківського (1905-1986).


Серед експонатів Музею – запрестольне Євангеліє 1689 року з Ніжинського Благовіщенського монастиря, подарунок рідного брата С. Яворського – Федора. Цей фоліант важить майже 18 кілограмів! У ньому сторінки від руки розфарбовані кольоровими фарбами, а заголовки – визолочені.
твори М. В. Гоголя
мініатюрні видання:

Після відвідин музею рідкісної книги навіть величезна злива, під яку ми потрапили, мандруючи до Ніжинського університету імені Гоголя, не змогла змити наших вражень від побаченого.

Нарешті, ми "допливли" до закладу, якому наш Микола Гоголь присвятив сім років свого життя.Офіційною датою заснування музею М. Гоголя в Ніжині вважається 1909 рік, коли урочисто святкували 100-річчя з дня народження автора «Ревізора» і «Мертвих душ». Тоді група професорів Ніжинського історико-філологічного інституту (М. Н. Сперанський, В. І. Рєзанов, П.О. Заболоцький) організували Гоголівську кімнату як початкову форму майбутнього музею. У 1989 році експозиція музею була докорінно перероблена, а у 2002 році оновлена.
і на завершення подорожі - Ніжинська міська бібліотека. Розміщена у приміщенні, в якому раніше був магазин. Але по-своєму затишна і охайна. Виставка рушників та платків, виставка, присвячена ніжинському огірку, "книга в мішку", а ще теплий чай і не менш тепле спілкування з колегами.
Традиційний обмін подарунками. і... нас чекає Чернігів!



Немає коментарів:

Дописати коментар