понеділок, 12 червня 2017 р.

Штрихи до портрета справжнього інтелігента

Пересвідчувати когось у знаковості цієї постаті на духовній ниві України просто немає потреби: сьогодні це ім’я знає уся материкова україна та діаспора. Петро Петрович Ротач (1925–2007) – відомий громадськості передовсім як письменник та літературознавець. Проте діапазон його зацікавлень є настільки широким, що він вважався за свого у колах істориків, краєзнавців, музеєзнавців, архівістів та ін. Словом – справжній інтелектуал та енциклопедист. 

13 червня минає 10 років з того часу, як Петро Петрович відійшов у Вічність...  З метою вшанування пам'яті видатного земляка відділ краєзнавства підготував книжкову виставку "Штрихи до портрета справжнього інтелігента" (світлій пам'яті П. П. Ротача). Аби ще раз згадати, що він підняв із небуття знайомі зараз більшості імена полтавських істориків І. Ф. Павловського, Л. В. Падалку, П. І. Бодянського, В. О. Щепотьєва та багатьох інших. Упродовж 1965-1971 рр. ще молодий тоді літературознавець опублікував у журналі «Архіви України» матеріали до біобібліографічного словника «Літературна Полтавщина», де увів до наукового обігу біографії 577 письменників та літераторів, у тому числі репресованих.
На виставці широко представлені вірші Петра Петровича. Одна збірка вийшла під псевдонімом "Петро Самотній". 

Для тих, хто бажає більш детально ознайомитися з багатогранною особистістю літературознавця, на виставці розміщено біобібліографічний покажчик "Ротач Петро Петрович" (К., 2007).

Виставка діє у відділ краєзнавства (5 пов., 509 кімн.) з 12 по 30 червня 2017 року. 













1 коментар: