пʼятницю, 16 червня 2017 р.

Полтава - Чернігів. День другий


Другий день професійної поїздки бібліотекарів Полтавщини пройшов у місті Чернігові,  історія якого має більше 1300 років. Місто вражає своїми історико-архітектурними пам"ятками та зеленню. Наш земляк Леонід Глібов жартівливо називав Чернігів "губернським хутором".




сходження до гарматної алеї. а саме місце має назву дитинець або вал. в стародавні часи його територія була найзручнішим місцем для оселення людей.
На алеї знаходиться 12 гармат, 4-м з яких вже більше 300 років. а ще 8 з"явилося близько 100 років тому.
Цікавою була розповідь екскурсовода, наукового співробітника Національного архітектурно-історичного заповідника Олександра про 13-ту гармату. Якщо надоїдливий хлопець просив дівчину про зустріч, вона йому все відмовляла, а хлопець ніяк не вгамовувався, то дівчина погоджувалася на зустріч. Призначала її біля 13-ї гармати. І таким чином давала зрозуміти, що побачення не буде. Такий-собі підносила "гарбуз по-чернігівськи".
На території заповідника знаходиться Катерининська церква, зведена у 1715 році.
Борисоглібський собор (1120-1123 рр.) — усипальниця князів роду Давидовичів. У ХVІІ ст. у ньому були поховані видатні православні діячі: архиєпископ Лазар Баранович, св. Феодосій Углицький, Амвросій Дубневич та Феофіл Ігнатович.


Колегіум — перший навчальний заклад вищого рівня в Лівобережній Україні, що діяв з 1700 по 1786 рр., заснований з ініціативи церковних і політичних діячів, видатних письменників другої половини XVII — початку XVIII ст. Лазаря Барановича та Іоана Максимовича на кошти Івана Мазепи. Колегіум створювався за зразком Києво-Могилянської академії.
Окрім того, що всіх без винятку хто навчався у колегіумі, по суботах били різками, на тих, хто неправильно вимовляв слова латиною надягали на шию калькулюс. до кінця дня цей калькулюс мав висіти на шиї в когось іншого.
Цікава система оцінювання учнів:
пОнят (до недавнього часу 5 по-нашому);
средственен (4);
непОнят (3);
туп (2).
Спасо-Преображенський собор. Діючий. Побудований у 1036 році.

Антонієві печери. Засновані у 1069 році як печерний християнський монастир князем Святославом Ярославичем і преподобним Антонієм Печерським. Середня температура повітря +12 градусів.



Болдині гори. «…Антоній возлюби Болдині гори і ту ся вселі…» Назва цієї місцевості походить від давньоруського слова «болд», що означає дуб.
Болдині гори стали традиційним місцем поховання видатних людей, ім’я яких пов’язані з Черніговом. Тут знаходиться могила відомого українського етнографа О. В. Марковича (народився на Полтавщині), - чоловіка Марко Вовчок.
Михайло Коцюбинський заповів поховати себе на своєму улюбленому місці відпочинку під дубом на горі, звідки відкривається чарівний краєвид на Десну та стародавній поділ.Згодом, біля нього була похована і його дружина В. Коцюбинська.

Троїцький собор Троїцько-Іллінського монастиря (кінця ХVІІ—ХVІІІ ст.) послужив зразком при спорудженні Спасо-Преображенського собору Мгарського монастиря під Лубнами.
Перша половина дня закінчилась екскурсією до літературно-меморіального заповідника Михайла Коцюбинського.


Немає коментарів:

Дописати коментар