суботу, 3 березня 2018 р.

ВИДАТНІ ЖІНКИ ПОЛТАВЩИНИ

Більшості полтавців відомі імена жінок, які своєю творчістю впродовж років прославляли наш край. Це легендарна Маруся Чурай, художниця Катерина Білокур, співачка Раїса Кириченко. Їх знають і шанують не лише у Полтаві, а й в Україні та далеко за її межами.

А що скажуть нам імена Надії Дурової, Єлизавети Милорадович, Віри Холодної? Адже ці видатні жінки теж народилися на Полтавщині...
Приміром, Надія Дурова - перша жінка-офіцер, героїня війни 1812 р. Надія Дурова народилася 17 вересня 1783 р. у родині гусарського ротмістра Андрія Дурова у Пирятині. Першим вихователем дівчинки була нянька з вусами – денщик батька. Їй було десять років, коли вона почала навчатися верховій їзді, освоювати холодну зброю, стріляти з рушниці. Дівчина багато читала про військові походи, про героїзм воїнів та козаків, про Полтавську битву. Перемога Наполеона під Аустерліцом справляє велике враження на Надію. І у травні 1807 року вона тікає з дому та під виглядом юнака Олександра Васильовича Соколова вступає рядовим в уланський полк, у складі якого бере участь у походах 1807 р., в операціях проти французів у Німеччині і у 1812 р. – у боях під Смоленськом, у Бородинській битві. Деякий час вона була ад’ютантом М. І. Кутузова. А коли у бою дістала поранення, то виявилося, що поручик Олександр жіночої статі і звуть його – Надія Дурова. За виявлену хоробрість Надія Дурова була нагороджена солдатським Георгіївським хрестом, одержала звання корнета. Існує думка, що саме з неї був списаний образ Шурочки Азарової із фільму «Гусарська балада», знятого за п’єсою Г. Гладкого «Давним-давно».

Марія Башкирцева (народилася в с. Гавронцях Диканського району) стала першою жінкою-художницею, чиї роботи потрапили до Лувру. На загальному конкурсі майстерності в Парижі вона здобуває золоту медаль. А 1880 року дебютує в паризькому Салоні картиною «Молода жінка за читанням «Розлучення» Дюма», де її робота отримує високу оцінку.
Актриса німого кіно Віра Холодна – особлива людина, яка увірвалася в кінематограф зненацька і стала зіркою миттєво. Народилася майбутня кінозірка в Полтаві в родині вчителя словесності Василя Левченка. Вже у 1895 році родина Левченків переїхала до Москви, тому дехто вважає її російською актрисою. Але насправді це не так. Акторське мистецтво Віри Холодної відзначалося щирістю переживань, глибоким проникненням в суть образу, високим рівнем майстерності, художньою переконливістю. За три роки Віра Холодна знялася у п’ятидесяти фільмах (на сьогодні збереглося лише п’ять), які були надзвичайна популярними в Європі, Америці, Японії, Туреччині.

Людмила Руденко - чемпіонка світу з шахів, міжнародний гросмейстер і міжнародний гросмейстер серед чоловіків. Народилася в Лубнах у сім’ї викладача місцевої гімназії Володимира Руденка – палкого прихильника древньої гри, котрий і прищепив їй любов до шахів. Поряд з цим були серйозні заняття плаванням, де вона здобула звання чемпіонки Одеси (1924) та віце-чемпіонки України (1925) у цьому виді спорту.
Для почесної громадянки міста Миргород Анастасії Дойнікової рух і спорт є невід’ємною частиною життя. Вона змогла у 71 рік піднятися на Ельбрус, у 75 – на Казбек, щоденно пробігати по 10 кілометрів. «Мені зараз не можна зупинятися», – говорить жінка і продовжує свої щоденні тренування. Постійне прагнення до кращого результату, участь у змаганнях принесли Анастасії Дойніковій численну кількість нагород. Вона їх рахує не штуками, а на кілограмами. Зараз у неї близько 4 кілограмів медалей. Тут і призи за перемогу в змаганнях лижеролерів, у лижних перегонах, марафонах тощо. Але є серед усіх одна, особлива - за участь у естафеті несення Олімпійського вогню 1980 року. Тоді спортсменці було 40 років.
Хочеться згадати ще одну незвичайну жінку, уродженку Шишаччини Олену Чуб, яка, пропрацювавши сорок років вчителькою фізкультури в школі, у досить поважному віці почала брати участь у міжнародних турнірах, які проводяться серед ветеранів спорту. Понад 20 років на різних континентах, у багатьох країнах величаво звучав гімн України на честь її перемог. Їй аплодували глядачі в Італії, Англії, Чехії, Австралії, Франції, Норвегії, Канаді та інших країнах. У віці 75 років вона зуміла втілити у життя свою мрію – побудувати у рідних Яреськах спортивний стадіон.



Серед жінок-полтавок є ті, яким присвоєно високе звання «Герой України» - Тетяна Балагура (вчитель-методист Полтавського багатопрофільного ліцею № 1 імені І. П. Котляревського), Тетяна Корост (засновник агрофірми "Маяк"), Віра Роїк (заслужений майстер народної творчості України (1967). Упродовж життя вона створила понад 300 творів за авторськими орнаментами, загальна ж кількість виробів ручної вишивки складає близько 1000.).


До видатних науковців-істориків варто віднести постаті заслуженого працівника культури України Віри Никанорівни Жук; професора Полтавського університету економіки і торгівлі Ірини Петренко, яка отримала премію від Президента України за свою наукову роботу "Шлюб і сім'я у Гетьманщині ХVIIIст."; заслуженого працівника освіти України Людмили Бабенко.

Як бачимо, варто лише зануритися глибше і спливає ціла плеяда жінок, з багатогранними постатями яких всі бажаючі можуть ознайомитися на книжковій виставці «Видатні жінки Полтавщини». Бібліотекарі відділу краєзнавства зібрали інформацію про творчі постаті поетеси Інни Снарської, співачки Наталії Май, поетеси та журналістки Людмили Нестулі, талановитих музейників Євгенії Сторохи та Катерини Фесик, меценатів Єлизавети Милорадович та Катерини Скаржинської. Всього близько 30 імен! Виставка діятиме з 4 по 19 березня 2018 року у відділі краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського (вул. Небесної Сотні, 17; 5-й пов., 509 кімн).

Немає коментарів:

Дописати коментар