понеділок, 7 травня 2018 р.

Травневі ювіляри

У травні відзначають свої ювілеї знані люди полтавського краю – історик Віктор Ревегук (2 травня святкує 80 років), художник Микола Грибан (8 травня святкує 70 років), музикант, директор Полтавського музичног оучилища імені М. В. Лисенка Микола Демченко (15 травня - 60 років), співачка Наталія Май (25 травня відзначає 50 років). Відділ краєзнавства підготував книжкову виставку «Травневі ювіляри», на якій, окрім біографічних даних, представлені наукові та мистецькі доробки цих видатних осіб. 



Так, Віктор Ревегук - автор близько 140 наукових праць із різних питань історії України та історичного краєзнавства. У своїй науково-дослідницькій роботі спеціалізується на багатьох темах, які свого часу були «закритими». Серед них і історія української революції, повстанський рух на Полтавщині, історія голодоморів 1921–1923 рр, 1932–1933 рр., 1947 р.; останні роки життя в Полтаві видатного російського письменника-гуманіста В. Г. Короленка, організація національно-патріотичного підпілля полтавців та їх життя у роки німецької окупації. На виставці зібрані монографії, збірники наукових нарисів Віктора Яковича. Для всебічного ознайомлення з постаттю історика пропонуємо біобібліографічний покажчик «Віктор Ревегук» з серії (Науковці університету), виданий до 75-річчя від дня народження науковця.

Пісні Наталії Май співає вся Україна. Найціннішим у її творчості є те, що вона першою почала активно писати для дітей та молоді українськомовні пісні, що розійшлися по освітніх та культурних закладах України. Це альбоми з піснями та мінусовими фонограмами до них, і нотами до кожної пісні. Ця праця стала неоціненною допомогою в роботі педагогів та культурних працівників міст, районних центрів та сіл. На виставці представлена збірка пісень для дітей та молоді Наталії Май «Мелодії добра», а також різних років інтерв’ю. З 2005 року в місті Полтава працює Творчий центр Наталії Май, де займається близько сотні дітей з усієї Полтавської області. Вихованці Творчого центру Наталії Май із задоволенням беруть участь у всеукраїнських та міжнародних фестивалях сучасної та народної пісні. 


Уже понад чотири десятиліття Микола Грибан живе в нашому місті, із захопленням творить. Перші 15 років діяльності митця пов’язані із творенням вітражних композицій, монументальних панно і графіки. Наступні понад два десятиліття присвячені лише графіці. Досвідчений автор невтомно працює над станковою, книжковою і прикладною графікою, екслібрисами. Твори Миколи Грибана вирізняються вишуканими засобами виразності, оригінальністю та художньою майстерністю. В цьому насправді можна переконатися, завітавши на виставку до відділу краєзнавства обласної книгозбірні.


Немає коментарів:

Дописати коментар