вівторок, 14 вересня 2021 р.

Презентація монографії Віталія Миколайовича Ханка

14 вересня відділ краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського організував презентацію монографії мистецтвознавця, бібліографа, музейника Віталія Миколайовича Ханка «Миргород як осередок керамічної освіти». 


 

У гроні полтавців-колег В. М. Ханко постає як великий ентузіаст. Він тримає у полі зорі цілісність української культури, плекає і доносить велич мистецьких фактів і явищ. Він невтомний дослідник історії мистецтва, який десятиліттями вивчає, відкриває забуті імена і щедро ділиться з нами своїми здобутками.


 


 



Головні напрямки наукових досліджень: мистецьке життя Полтавщини, зокрема народні промисли і ремесла, український архітектурний стиль, життєписи діячів мистецтва і науки.
У мистецькому середовищі Віталія Миколайовича називають істориком мистецтва від Бога, мистецтвознавцем з козацького роду, знавцем усіх знавців.
Віталій Миколайович закінчив Миргородський державний керамічний технікум імені Миколи Гоголя (відділення художньої кераміки, 1962), факультет теорії та історії мистецтва Інституту живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна (Ленінград, Росія, 1969).
Працював художником скла Романівського склозаводу в Дзержинську Житомирської області (1962–1966), викладачем художніх дисциплін Миргородського державного керамічного технікуму імені Миколи Гоголя (1966–1969); завідувачем відділу (1970–1986), заступником директора з наукової роботи (1987–1995) Полтавського художнього музею.
Доцент кафедри образотворчого мистецтва архітектурного факультету Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка (з 1995); доцент кафедри товарознавства непродовольчих товарів Полтавського університету споживчої кооперації України (з 2002).
Віталій Миколайович - автор понад 2000 праць та публікацій у періодичних виданнях, збірниках, енциклопедіях. Праці Віталія Миколайовича присвячені мистецтву, храмовій архітектурі, діячам культури і мистецтва, меценатам церкви Полтавщини. Йому належать публікації і статті про життя і творчість Опанаса Сластіона, архітектора Василя Кричевського, керамістів Івана Віцька, Івана Українця, скульпторів Михайла Гаврилка, Єлизавети Трипільської, малярів Івана Северина, Григорій Цисса, Івана Черінька, різьбярів Василя Гарбуза, Якова Усика та Федота і Прокопа Юхименків.
Хочемо відмітити, що з усіх статей, рядків Віталія Миколайовича постає образ непересічного та небайдужого громадянина, вболівальника за рідну культуру, палкого шанувальника великих національних традицій.
Праці Віталія Миколайовича мають нагороди та відзнаки. Лауреат обласної премії ім. Панаса Мирного (2009), Всеукраїнської премії імені Стефана Таранушенка (2016).
На захід завітали колишні студенти Віталія Миколайовича, які згадують його як Вчителя з великої літери, як науковця, що навчив працювати з першоджерелами.

З вітальним словом до героя презентації звернулася Валентина Володимирівна Вождаєнко, Ганна Петрівна Грибан, Віталій Миколайович Самородов. 







Немає коментарів:

Дописати коментар