понеділок, 8 серпня 2022 р.

Книжкова виставка «Вони творили нашу незалежність»: до Дня Незалежності України

 Книжкова виставка «Вони творили нашу незалежність», запропонована увазі користувачів відділом краєзнавства Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. П. Котляревського.
Ми воїни.
Не ледарі.
Не лежні.
І наше діло праведне й святе.
Бо хто за що, а ми за незалежність.
Отож нам так і важко через те.
Сьогодні слова Ліни Костенко як ніколи співзвучні стану нашого суспільства.



Відштовхуючись від назви виставки, слід зазначити, що книги, представлені увазі користувача, розповідають не тільки про полтавський аспект здобуття української незалежності. Основою виставки є література, що знайомить із особистостями творців незалежної України. Особистості ці різнопланові, жили у різні історичні періоди,  та їх внесок  у здобуття нашою країною незалежності  вагомий і значний.

Цикл бібліографічних покажчиків, укладених відділом краєзнавства Полтавської ОУНБ, висвітлює діяльність особистостей, що наближали нашу незалежність . Серед них письменники М. Зеров, В. Малик, П. Ротач, історики і громадські діячі наші сучасники В. Жук, Т. Пустовіт, О. Білоусько, Ігор та Валерій Козюри.

Згадуючи подвижників української національної ідеї, життя і діяльність яких пов’язана з Полтавщиною, не можна оминути Г.  Ващенка («Спогади. Статті», К.: Школяр, 2006) , С. Русову (Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Софія Русова та сучасна українська освіта»), В. Липинського (І. Передерій «В’ячеслав Липинський: етнічний поляк, політичний українець», Полтава, 2012), К. Осьмака (Н. Осьмак «Кирило Осьмак: автопортрет у листах на тлі Владімирського централу»,К.: Ярославів Вал, 2014), С. Петлюру (С. Литвин «Симон Петлюра у боротьбі за самостійну Україну», К.: Смолоскип, 2018). З матеріалами про цих, та ще багатьох творців української незалежності можна ознайомитися на нашій виставці.

Багатовікова боротьба нашого народу за свою незалежність завершилася створенням Незалежної Української держави. Це є головним здобутком українців. Тепер, коли підлий ворог намагається відібрати в української нації цей історичний здобуток, як ніколи важливо повертатися до справжньої історії України: вивчати, аналізувати, скидати із свого розуму облуду.
На виставці представлені посібники з вивчення історії України: «Мальована історія Незалежності України» (К.: Гамазин, 2013)братів Капранових, І. Нагаєвський «Історія української держави двадцятого століття» ( К. : Український письменник, 1994) та ще цілий ряд грунтових і оригінальних праць з історії становлення держави Україна.
Великою популярністю серед краєзнавців, дослідників рідного краю користуються роботи історика В. Ревегука, що глибоко вивчав Полтавщину буремного періоду першої половини ХХ ст.; дослідження О. Пугача, Ю. Дмитренка-Думича, Ю. Коцегуба.
Маємо сподівання, що книги, запропоновані на виставці «Вони творили нашу незалежність» допоможуть усім бажаючим глибше вивчити і зрозуміти тернистий шлях до нашої незалежності, яку весь український народ сьогодні захищає.

 

















Немає коментарів:

Дописати коментар