вівторок, 24 липня 2018 р.

Мандри енциклопедії Брокгауза

В провинциальном городишке лентяй-библиотекарь с лентяями из местного культотдела плюнули на работу, перестав заботиться о сколько-нибудь осмысленном снабжении рабочих книгами.
Один молодой рабочий, упорный человек, мечтающий об университете, отравлял библиотекарю существование, спрашивая у него советов о том, что ему читать. Библиотечная крыса, чтобы отвязаться, заявила, что сведения «обо всем решительно» имеются в словаре Брокгауза. (М. Булгаков "Сколько Брокгауза может вынести организм?").
Дійсно, згаданий енциклопедичний словник є універсальним і визнаний як краще дореволюційне енциклопедичне видання.
Звісно, у фонді обласної книгозбірні цей словник зберігся.
Цікаво було прослідкувати "мандри" першого тому енциклопедії шляхом аналізу штампів на його сторінках.
У 1919 році на базі Полтавської громадської бібліотеки була утворена Центральна наукова бібліотека. Отже, "Енциклопедія" знаходилася у бібліотеці.

 у 1923-30 рр. ХХ ст. у Полтаві діяла окрінспектура охорони здоров'я. Книгу вивчали там.


Після Другої світової війни Полтавська обласна наукова бібліотека для дорослих імені І. П. Котляревського (тодішня назва) розмістилася у приміщенні 1-ї школи (зараз Полтавський міський багатопрофільний ліцей імені І. П. Котляревського). Енциклопедії "присвоїли" перший інвентарний номер. Маємо надію, що це видання знайшло своє останнє місце у нашій книгозбірні і більше у мандри не збирається ))) 


Немає коментарів:

Дописати коментар