вівторок, 12 листопада 2019 р.

Презентація книги Віталія Григор'єва "Історія Глобинського району в біографічних нарисах"

12 листопада відділ краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського спільно з Полтавською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України організували та провели презентацію книги краєзнавця Віталія Григор'єва «Історія Глобинського району в біографічних нарисах». До книги увійшло понад три сотні нарисів про людей, які залишили свій слід не лише в історії Глобинського району, але й в країні та навіть у світі.

 
Автор книги - Віталій Миколайович Григор’єв (06.02.1947, с. Землянки Глобинського району) – педагог, краєзнавець, публіцист, член Національних спілок журналістів (2007) та краєзнавців України (2012). Почесний громадянин с. Землянки.
Лауреат премій імені Олексія Бутовського (2019), Самійла Величка (2013), Володимира Малика (2008). Член Градизької спілки літераторів «Цвіт чебрецевий» ім. Івана Білика.


Його захопленням завжди були історія, краєзнавство. Про таких людей кажуть: «Історики щасливі люди, бо в них робота переходить в хобі – і навпаки», адже він, як посадова особа, брав участь у підготовці матеріалів до енциклопедичного довідника «Полтавщина» за редакцією А. В. Кудрицького про м. Глобине та Глобинський район.
Був керівником робочої групи по підготовці до видання 3-го тому Книги Пам’яті України Полтавська область Глобинський район, яка була видана у 1995 році. До неї було знайдено і внесено більше 11 тис. імен земляків жертв Другої світової війни.
Він один з авторів ідеї увічнення пам’яті писаря останньої Запорозької Січі Івана Яковича Глоби та затвердження прапорів і гербів району та м. Глобине, встановлення пам’ятного знака до 200-річчя козацько-селянського повстання в с. Турбаї.
Автор книг «Роде наш прекрасний» (2007), у якій вміщено 138 біографій відомих земляків (з них 25 жителів міста), «Бувальщини» (2008), «Розкажи, Пивихо…» (2012), «О.Д. Бутовський (родовід генерала-олімпійця). історико-біографічний нарис (2012), «На вітрах історії» (2012), «Полтавці під олімпійським прапором» (2017).
Захід розпочався музичним дарунком від вихованки Полтавської дитячої музичної школи № 1 імені Платона Майбороди Олени Котигорошко, яка виконала "Іспанський танок " В. Гомоляки (викл. І. Огризько, концертмейстер О. Матвієнко).

На одному подиху слухали присутні розповідь автора про всіх героїв презентованої книги. За десять років кропіткої роботи Віталій Миколайович зібрав матеріали про 319 своїх земляків!!!
Це актори й літератори, вчені й аграрії, музиканти й композитори, Герої України, Герої Соціалістичної Праці, Герої Радянського Союзу.

У Глобинському районі найбільше лауреатів Національної премії імені Т. Г. Шевченка, про яких теж згадує Віталій Миколайович.
Багато схвальних відгуків та побажань звучало від земляків автора, від колег та знайомих.
Побажаємо Віталію Григор'єву в майбутньому нових книг, які вагомо поповнюють фонди бібліотек!
 Фото нашої Ксюшки Перепьолкіної, провідного бібліографа відділу краєзнавства.
Інформація про захід розміщена н сайті телеканала ІРТ


2 коментарі:

  1. Чудово! Завдяки працям В. М. Григор*єва, Полтавщина, а особливо Глобинщина стануть найбільш дослідженими в історико-краєзнавчому аспекті із усіх областей і районів України! Респект і похвала Віталію Миколайовичу!

    ВідповістиВидалити