пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

Співпраця з БІБЛІОТЕКОЮ

Співробітництво відділу краєзнавства Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського з науковими, культурними, краєзнавчими осередками формує середовище якісних змін - розширюється діапазон бібліотечних послуг та урізноманітнюється їх діяльність, встановлюються нові партнерські зв’язки, збільшується коло контактів, а також підвищується фаховий рівень бібліотекарів.







Одним із аспектів взаємодії обласної книгозбірні з бібліотеками, музеями та архівами є спільна підготовка й випуск друкованої продукції. Так, протягом 2016-2019 рр. відділ краєзнавства підготував інформаційно-бібліографічне видання «Нові імена: Полтава на шляху декомунізації» (науковий консультант – Т. П. Пустовіт, заступник директора ДАПО); бібліографічний покажчик, присвячений 125-річчю Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського «Духовна скарбниця національного самоусвідомлення та розвитку»(науковий консультант - В. О. Мокляк, заступник директора з наукової роботи Полтавського краєзнавчого музею). До 120-річного ювілею від дня народження Юрія Кондратюка (О. Г. Шаргея) підготовано рекомендаційний список літератури «Космічний геній України» і згодом презентовано у музеї авіації та космонавтики імені Юрія Кондратюка.
У 2018 р. до ювілею Марії Башкирцевої вийшла друком збірка Андрія Шутя «Маріїна долина» - новий творчий доробок автора, написаний ним на основі публікацій, документів, експонатів Чутівського районного краєзнавчого музею, а також спогадів земляків. До цієї збірки увійшла і краєзнавча бібліографічна розвідка з фондів наукової книгозбірні «Залишитися на землі щоб то не було...», яку підготували бібліотекарі відділу краєзнавства. Це видання ілюструє співпрацю Бібліотеки з сектором культури Чутівської РДА та його тодішнім очільником В. М. Усенком.
У 2017 р.бібліотекарі відділу краєзнавства (Г. А. Дідусенко, О. П. Перепьолкіна, М. А. Федорова) започаткували дві нові бібліографічні серії - «Бібліотечні колекції» та «Видатні краєзнавці Полтавщини».
Першим випуском серії «Бібліотечні колекції» став бібліографічний покажчик «Каталог бібліотеки та особовий фонд Петра Ротача». До підготовки видання долучилися три установи – обласна наукова книгозбірня, бібліотека ім. М. А. Жовтобрюха ПНПУ ім. В. Г. Короленка та ДАПО, оскільки у цих закладах зберігаються книжкові колекції Петра Ротача та особовий фонд (у ДАПО). Вважаємо таку співпрацю взаємовигідною, бо дане видання розкриває фонди названих установ, а також дає цілісне уявлення про книжковуспадщину Петра Ротача.
Перший випуск серії «Видатні краєзнавці Полтавщини» - бібліографічний покажчик «Благословляю я тідні, коли до правдиприхилився» - теж був присвячений постаті енциклопедиста Петра Ротача.Вступну статтю до нього написав заступник директор ДАПО Тарас Пустовіт.
Плідним для відділу краєзнавства став початок 2018 р., оскільки у березні побачили світ видання з двох вищеназваних серій - «Каталог бібліотеки та особовий фонд Віри Жук» і «Подвижниця краєзнавчої справи Віра Никанорівна Жук». До підготовки «Каталогу…» долучилися дві установи – ДАПО та обласна книгозбірня. Видання вийшли за фінансової підтримки учениці Віри Никанорівни - Ірини Миколаївни Петренко, доктора історичних наук, професора кафедри педагогіки та суспільних наук ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі».
У 2019 р. вийшов третій випуск серії «Видатні краєзнавці Полтавщини» - до 60-річного ювілею архівіста, краєзнавця, історика Тараса Павловича Пустовіта. Цей бібліографічний покажчик бібліотекарі-краєзнавці готували у співпраці з ювіляром. До покажчика увійшли як власні матеріали Т. Пустовіта, так і джерела з фонду Полтавської ОУНБім І. П. Котляревського. 
Останнім часом спостерігається жвава співпраця відділу краєзнавства з Полтавським обласним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді. Це спільна виставкова діяльність, краєзнавчі заходи, презентації, клуби тощо. У 2017 р. у відділі краєзнавства було організовано книжкові виставки: «Педагог, художник, краєзнавець: до 80-річчя Олексія Кулика», «МузеїКобеляччини:відздивування – до пізнання». Дякуючи керівнику гуртків Євгену Копильцю, на відкриття виставки, присвяченої О. Кулику, завітала директор Кобеляцького районного музею літератури та мистецтваімені О. Кулика Тетяна Чешко. Під час спілкування булонамічено шляхи подальшої співпраці з Кобеляцьким музеєм.
У 2018 р.була організована книжково-ілюстративнавиставка «Кобелячок. Річка, що  ділить ім’я з містом», присвячена процесу та результатам багаторічної пошукової діяльності вихованцівПОЦТКУМ. У 2019 р. спільно з ПОЦТКУМ підготовлено розгорнуту документальну виставку «Ніс Україну країнами»: Григорій Китастий (17.01.1907-06.04.1984)», присвячену 35-м роковинам від дня смерті бандуриста, композитора, диригента. Деякі матеріали для виставки люб’язно надала Тетяна Чешко, директор Кобеляцького районного музею літератури та мистецтваімені О. Кулика.
Вихованці гуртків ПОЦТКУМ відвідують клуб краєзнавців «Рідний край», пишуть наукові роботи, використовуючи фонд бібліотеки. Результати досліджень гуртківці представляють на щорічній обласній науково-практичній конференції учнівської молоді «Полтавщина – земля моя свята», до роботи якої, до речі, запрошують і бібліотекарів.
Так, у цьому році для учасників Х обласної краєзнавчої конференції бібліотекарі провели краєзнавчу екскурсію з елементами інтерактиву«Невичерпна скарбниця науково-культурних надбань». У її рамках у відділі краєзнавства презентовано книжково-ілюстративну виставку «Микола Баєр – призабута постать природоохоронного руху на Полтавщині». Її спільно з працівниками відділу підготувала пошукова група гуртка "Екологічне краєзнавство" ПОЦТКУМ (керівник Є. В. Копилець), приурочивши до 100-річчя виходу в Полтаві праці Баєра "Шануймо і бережімо свій рідний край". На презентацію завітав керівник ГО "Полтавське товариство німців "Відергебурт" Владислав Кушніров.
Актуальним напрямом розвитку взаємодії бібліотек, музеїв, архівів є проведення спільних заходів, зокрема краєзнавчого спрямування. У лютому 2018 року відбулася презентація літературно-краєзнавчої розвідки «Життя і творчість Лесі Українки у дослідженнях А. І. Костенка», яку підготували учні та педагоги Балакліївського навчально-виховного закладу «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний заклад» Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району. Про постать Анатолія Костенка та його дослідження творчості Лесі Українки говорили Лиходід Валентина Петрівна - учитель зарубіжної літератури вищої кваліфікаційної категорії Балакліївського навчально-виховного закладу та Луць Любов Петрівна, директор НВК, вчитель української мови і літератури. Про роботу краєзнавчого пошукового гуртка «ДЖЕРЕЛА» Балакліївського НВК Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району розповів учень 9 класу Овчаренко Едуард, член пошукового краєзнавчого загону «Джерела».
У квітні 2018 р. відділ краєзнавства спільно з ПООНСКУ організував два заходи - краєзнавчі читання «Віра Жук - талановита дослідниця на ниві історичної науки України», присвячені 90-річчю від дня народження видатного історика, архівіста, краєзнавця, і скайп-зустріч з Дніпропетровською обласною універсальною науковою бібліотекою «Духовний посил Олеся Гончара» з нагоди 100-річчя від дня народження письменника.Заходи подібного формату набувають широкого розголосу і як результат, до них все більше виявляє бажання долучатисяшкільна та студентська молодь, наукова спільнота.
З впевненістю можна стверджувати, що святкування 250-ї річниці від дня народження І. П. Котляревського розпочала Полтавська наукова бібліотека. Бо саме 4-5 вересня 2019 р. за ініціативи Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського спільно з ПОО НСКУ, літературно-меморіальним музеєм І. Котляревського та за сприяння Полтавської ОДА відбулися краєзнавчі читання «Будеш, батьку, панувати». У роботі взяли участь науковці, краєзнавці, бібліотекарі, працівники музейних та архівних установ, вчителі, студенти та учні. Більше 80-ти фахівців з Полтави, Кобеляк, Шишак, а також з Сум та Ізмаїлу (Одеська обл.) взяли участь у краєзнавчих читаннях. За результатами роботи  читань надруковано збірник матеріалів, до якого вміщено доробки учасників.
Ювілейний рік Котляревського продовжився в культурно-освітніх закладах міста. Бібліотекарі відділу краєзнавства – Ганна Дідусенко та Марина Федорова долучилися до Всеукраїнської інтернет-конференції «Він світ новий словами відкривав», міжнародної науково-практичної конференції«Іван Котляревськийта українська культура ХІХ–ХХІ століть (до 250-ліття від дня народженняписьменника)», а також були серед доповідачів круглого столу «І огник, ним засвічений, не згас…».
Таким чином, відділ краєзнавства активно співпрацює з науковими, архівними, краєзнавчими, культурно-мистецькими та освітніми осередками області – Державним архівом Полтавської області, Полтавським обласним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді, Бібліотекою імені М. А. Жовтобрюха ПНПУ ім. В. Г. Короленка, Полтавським літературно-меморіальним музеєм Івана Котляревського, Полтавським літературно-меморіальним музеєм В. Г. Короленка, Полтавським краєзнавчим музеємім. В. Кричевського, Полтавським міським багатопрофільним ліцеєм № 1 імені І. П. Котляревського, Полтавським політехнічним коледжем, Полтавською дитячою музичною школою № 1 імені Платона Майбороди та багатьма іншими установами й організаціями.
Наш відділ тісно співпрацює з видавництвом "АСМІ" (директор О. М. Петренко). Саме у цьому видавництві ми друкуємо всі бібліографічні покажчики. 
Частими відвідувачами нашого відділу є відомі науковці Т. П. Пустовіт, І. М. Петренко, Л. Л. Бабенко, Є. В. Копилець, В. М. Самородов, С. Л. Кигим, І. В. Козюра, В. О. Сулименко, В. А. Мелешко, М. А. Якименко,  І. О. Пістоленко, В. М. Орлов, В. М. Усенко, Є. В. Стороха, Л. В. Ольховська, О. В. Лебединський та багато інших.


Немає коментарів:

Дописати коментар