понеділок, 20 березня 2017 р.

До 215-річчя створення Полтавської губернії



Полтавська губернія була утворена 27 лютого (11 березня) 1802 р. Як адміністративно-теритріальна одиниця вона проіснувала до 3 червня 1925 року.
За цей період відбулося чимало історичних і культурних події, що прославили нашу Полтавщину і таких, що залишили тавро імперського російського режиму. Була жорстока експлуатація кріпаків і відміна кріпосного права, певний економічний і культурний розвиток, всупереч прагненню російського царського режиму знищити національну культуру й саму українську мову. Полтавська губернія та її представники були пов'язані із прогресивним на той час декабристським рухом в першій половині ХІХ ст., з діяльністю Кирило-Мефодіївського товариства 1845-1847 рр. З кінця 50-х рр.


ХІХ ст. на теренах губернії діяли громади - напівлегальні організації української демократичної інтелігенції, що пропагувала українську мову, літературу, історію.
З Полтавською губернією пов'язано багато славних імен тих, хто присвятив свою долю нашому краю: учених, письменників, художників, композиторів, державних, громадських, церковних, земських діячів, які багато зробили для рідного краю, прославилися далеко за його межами.

Віддл краєзнавства Полтавської ОУНБ підготував виставку літератури "Губернський відлік" до 215-річчя з дня утворення Полтавської губернії. Увазі користувачів запропоновано матеріали з історії створення губернії, репринтні видання та історичні розвідки з фонду відділу, присвячені видатним діячам цієї історичної епохи, путівники та інша література, що стане у нагоді всім, кого цікавить історія рідного краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар