четвер, 20 квітня 2017 р.

Презентація книги полтавського історика Віктора Ревегука

20 квітня 2017 року відділ краєзнавства провів презентацію книги відомого полтавського історика, краєзнавця Віктора Яковича Ревегука «Полтавці – поборники державної незалежності України». Видання побачило світ до 100-річчя української революції 1917-1921 рр. Перше видання книги «Полтавці – поборники державної незалежності України» (2015 р.) включає в себе персоналії борців за українську незалежність від 1917 р. до героїв загиблих у АТО у 2014-15 рр.














Ім’я історика добре відоме на Полтавщині усім, хто цікавиться історією рідного краю. І передусім тим, хто прагнув і прагне вивчати її не за академічними підручниками, а хоче знати про реальні події, про реальних людей. Адже упродовж багатьох років, ще за радянського режиму, й сам Ревегук досліджував саме цю історію України і Полтавщини. Потяг до таких досліджень, до правди Віктор Якович упродовж багатьох років прищеплював і своїм вихованцям – студентам історичного факультету ПНПУ ім. І. П. Котляревського.
Україна та її історія – дві любові у житті Віктора Яковича. Його відносять до числа краєзнавців-енциклопедистів, за підручниками і науковими працями якого сьогодні навчаються школярі і студенти, поповнюють інтелектуальний запас учителі-історики.
Бібліографія його праць налічує понад 200 найменувань, серед яких монографії, підручники та навчальні посібники, брошури, наукові статті. У своїй науково-дослідницькій роботі спеціалізується на багатьох темах, які свого часу були «закритими». Серед них і історія української революції, повстанських рух на Полтавщині, історія голодоморів 1921–1923 рр, 1932–1933 рр., 1947 р.; останні роки життя в Полтаві видатного письменника-гуманіста В. Г. Короленка, організація національно-патріотичного підпілля полтавців та їх життя у роки німецької окупації.
Презентоване сьогодні видання належить до вже давно обраної теми досліджень автора з історії України, Полтавщини, зокрема. «Полтавці – поборники державної незалежності України» - це своєрідний збірник біографічних нарисів містить 96 коротких біографічних нарисів уродженців Полтавщини – борців за незалежність України та короткі дані про 166 полтавців, які загинули під час проведення антитерористичної операції (АТО), захищаючи свободу і територіальну цілісність своєї Батьківщини.
Розгляд даної теми є актуальним у наш час, оскільки нам бракує єдності, згуртованості у боротьбі за свою незалежну й міцну державність.
На захід завітали ліцеїсти Полтавського міського багатопрофільного ліцею № 1 імені І. П. Котляревського, краєзнавці, історики, представники Полтавської ОДА, ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар