пʼятницю, 12 березня 2021 р.

Спаська церква

 Невеличка споруда у глибині скверу на перехресті вулиць Спаської та Пилипа Орлика є, без сумніву, унікальною спорудою, при чому унікальною відразу з кількох точок зору: як історична споруда, як культова будівля і як архітектурна пам’ятка.
У далекому 1704 р. поблизу Курилівської брами Полтавської фортеці згоріла Преображенська церква. У 1705 р. настоятель І. Світайло за допомогою полковника І. Іскри спорудив на її місці невеличку тимчасову Спаську церкву, в надії найближчим часом відродити згорілий храм. Та немає нічого більш постійного ніж тимчасове. Полум’я далекої Північної війни розгорілося на Україні, фортеця Полтава опинилася у епіцентрі буремних подій російсько-шведської війни. Це змінило долю тихої провінційної Полтави і стало вирішальним у долі однобанної дерев’яної тимчасової споруди Спаського храму.
Майдан перед Спаським храмом був місцем, де полтавська громада приймала доленосні рішення під час облоги фортеці шведами. Після Полтавської битви у храмі проходив урочистий молебень за загиблими і тут же біля храму були поховані захисники фортеці. Храм, із плином часу, набув меморіального значення. Невблаганний час не пощадив дерев’яну споруду, Спаська церква почала руйнуватися, дах протікав, стіни покрилися мохом. Такий вигляд мала церква у 1837 р., коли спадкоємець престолу цесаревич Олександр відвідав Полтаву. За його ініціативи та за участі полтавської громади було відкрито Всеросійську благодійну підписку заради порятунку храму. На зібрані кошти архітектором К. Тоном було розроблено і здійснено унікальний на той час проект: 1845 р. навколо церкви було збудовано кам’яний футляр, який зовні повторює обриси дерев’яного храму. Тоді ж було оновлено унікальний іконостас початку ХVIII cт.
Час ніби зупинився над врятованою святинею. Революційні потрясіння, дві світові війни, зміна влад, природні та соціальні катаклізми оминають невеликий храм в історичному центрі Полтави. Тут зберігаються Євангелії, друковані 1644 і 1698 рр., ікони, писані у той же період. Спаська церква користується великою любов’ю і повагою полтавців і гостей міста.
Споруда храму увійшла до списку 7 чудес Полтави, її не оминають численні туристичні маршрути центром міста. Тепер вона має статус найстарішої дерев’яної пам’ятки сакральної архітектури міста і області.
У неї є адреса, як у всіх звичайних будівель, і є охоронний номер, як у визначних пам’яток архітектури. Невеличка і зовні скромна Спаська церква глибоко  інтегрувалася в архітектурний ансамбль міста. Вона стала видатною полтавською фотомоделлю, адже усі її фото: і зимові, і весняні, і літні, й осінні, і святкові, і буденні, - напрочуд гарні...

 Матеріал підготувала провідний бібліотекар відділу краєзнавства Лариса Карпенко.

 










 

Немає коментарів:

Дописати коментар