середу, 10 березня 2021 р.

Презентація монографії В. Ю. Бичко-Токового

10 березня відділ краєзнавства провів презентацію книги Віталія Юрійовича Бичко-Токового - молодого автора, історика, краєзнавця, глибокого дослідника свого родинного дерева «Мічені війною. Новосанжарці на полях першої світової 1914-1918 рр.».



Що нам відомо про першу світову? 1 серпня 1914 року Німеччина оголосила війну Російській імперії. Розпочалася Перша світова війна, в яку невдовзі було втягнуто 41 країну. В цій війні, за офіційними даними, загинуло та було поранено понад 20 мільйонів людей. Серед цих людей, звісно, були і наші земляки.
Так уже склалося, що про Першу світову люди, виховані радянською пропагандою, знають у рази менше, ніж про події, приміром, так званого “великого” жовтня 1917 року чи то про події Другої світової війни. І справа тут не у масштабах, а швидше в ідеологічних підходах. А між тим, Україна не залишалась осторонь і цієї трагедії.
Автор Віталій Бичко-Токовий народився у містечку Нові Санжари, що на Полтавщині. У 2012 році закінчив історичний факультет Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Презентована нами сьогодні книга - це перша наукова праця, присвячена історичній Новосанжарщині. Автор здійснив пошук, ідентифікацію, систематизацію та узагальнення даних, котрі стосуються долі учасників Великої війни 1914–1918 рр.
Вона присвячена ветеранам Першої світової, які були вихідцями з Новосанжарської волості Кобеляцького повіту Полтавської губернії. Вперше публікуються архівні матеріали як українських, так і російських архівів, котрі були зібрані автором, розшифровані та перекладені з російської на українську мову, спогади родичів, матеріали з особистого архіву дослідника.
Книга "Мічені війою. Новосанжарці на полях Першої світової 1914-1918 рр." з’явилася всупереч обставинам. Вона стала логічним продовженням дослідження автором свого родоводу, котре він розпочав ще у кінці 2019 року.
Віталій Бичко-Токовий працював як із доступними онлайн документами російських архівів – Російський державний військово-історичний архів (РГВИА), так і періодично приїжджаючи до Києва та опрацьовуючи у ЦДАВО (Центральний державний архів вищих органів влади) певні, чудом вцілілі фонди, котрі стосуються як Новосанжарської, так і Клюсово-Зачепилівської волості Кобеляцького повіту Полтавської губернії.
Книга розрахована на велике коло читачів: як родичів учасників ВВ, так і жителів містечка та регіону, а також викладачів, студентів-істориків, краєзнавців та всіх тих, хто цікавиться історією рідного краю.

Відтепер монграфія "Мічені війною. Новосанжарці на полях Першої світової. 1914-1918 рр." буде зберігатися у Полтавській ОУНБ ім. І. П. Котляревського і всі бажаючі зможуть з нею ознайомитися.









Немає коментарів:

Дописати коментар