вівторок, 16 березня 2021 р.

Експрес-виставка однієї книги «Невідомий автограф»

 Співробітництво відділу краєзнавства Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського з науковими, культурними, краєзнавчими осередками триває вже не один рік. 


Завдяки цьому розширюється діапазон бібліотечних послуг та урізноманітнюється їх діяльність, встановлюються нові партнерські зв’язки, збільшується коло контактів.
Бібліотека залюбки співпрацює з науковцями Полтавського краєзнавчого музею імені В. Кричевського. Бібліотечна установа надає музейникам як бібліографічну інформацію, так, власне, і самі книжки з універсального за змістом бібліотечного фонду для створення музейних експозицій.


Остання співпраця подарувала нам надзвичайний унікальний культурний артефакт – автограф племінника Лесі Українки – Василя Кривинюка - на книзі Ольги Косач-Кривинюк «Леся Українка : хронологія життя і творчості» (Нью-Йорк, 1970).
Бібліотекарі відділу краєзнавства спільно з Олесею Миколаївною Васецькою, старшим науковим співробітником Науково-дослідного експозиційного відділу історії пізнього середньовіччя та нової історії Полтавського краєзнавчого музею імені В. Кричевського провели захід - експрес-виставка однієї книги «Невідомий автограф»: до 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Мета заходу – вперше на широкий загал показати полтавській громаді невідомий донині автограф племінника Лесі Українки – Василя Кривинюка, який було знайдено старшим науковим співробітником Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського Лесею Васецькою та атрибутовано відомою дослідницею біографії Лесі Українки та родини Косачів загалом, головною хранителькою фондів Архіву-музею УВАН у США Тамарою Скрипкою.

Саме Леся Васецька провела дослідження, зв’язалася з Тамарою Скрипкою і отримала підтвердження про достовірність автографу Василя Кривинюка.
Зберігається названий раритет у Канадсько-українському бібліотечному центрі, видання до якого надходять від української діаспори.

Відеосюжет - на телеканалі "Центральний"













Немає коментарів:

Дописати коментар