середу, 8 травня 2019 р.

Китай відкриває ПОЛТАВЩИНУ

Відділ краєзнавства Полтавської ОУНБ підготував книжкову виставку «Китай відкриває Україну. До Року Китаю в Україні».

У 2019-му виповнюється 25 років від дня встановлення дипломатичних відносин між Україною і Китаєм. Під час зустрічі прем’єр-міністра України В. Гройсмана і віце-прем’єр міністра Державної Ради Китаю Ма Кая було прийнто рішення про проголошення Року Китаю в Україні.
Далека, загадкова, довгий час закрита для європейської цивілізації країна Китай сьогодні стрімко розвивається. Економіка Китаю вже зараз входть до числа провідних економік світу. Країна широко співпрацює практично з усім світом у найрізноманітніших галузях людського буття: в економіці, інвестиціях, кульурі, мистецтві.
Полтавщина має свої традиції і новації в галузі співпраці з Китаєм. Зокрема, полтавські підприємства машинобудівної галузі мають свою історію співпраці з китайськими підприємствами, зокрема Крюківський вагонобудівний завод, Полтавський машинобудівний, ГЗК. Традиційно співпрацює з китайськими колегами Полтавська торгово-промислова палата.
Широка палітра взаємозв’язків Полтавської області з Китаєм в галузі культури та мистецтва. Кілька років тому обмінялися досвідом митці Полтавського театру ляльок із своїми китайськими колегами.






Давня історія козацтва на Полтавщині теж має свій китайський слід: сотенне містечко на Полтавщині мало назву Китайгород… Працівники Полтавського краєзнавчого музею вивчають у своїх фондах колекцію китайської зброї і військового спорядження.
Вищі навчальні заклади Полтави давно співпрацюють із китайськими колегами в обміні досвідом, стажуванні студентів. Науковець Полтавської державної аграрної академії В. Самородов, зокрема, розповідає у своїх статтях у місцевій пресі про китайське гутаперчеве дерево, що росте у м. Кременчуці. Жителька м. Гадяча Р. Шаповал уже не преший рік працює викладачем ангілійської мови в одній із китайських провінцій.
І звичайно, багато полтавців, що живуть і працюють у Китаї, на сторінаках полтавської преси діляться своїми враженнями про чудову, далеку і загадкову країну – Китай, де гори до неба, де Велика китайська стіна сягає за горизонт, адже друга назва країни – Піднебесна.

Немає коментарів:

Дописати коментар