понеділок, 16 березня 2020 р.

Відкрийте для себе Полтавщину

У відділі краєзнавства діє виставка з циклу книжкових виставок «Відкрийте для себе Полтавщину», присвячена одному з наймолодших міст України.

У 110 км від Полтави на березі Дніпра розкинулося місто, яке цього року відзначає своє 60-ліття. Засноване 1960 року, а з 1977 року – місто обласного підпорядкування. Місто було збудоване на місці колишніх хуторів Горішніх Плавнів, Бурдеїв, Пашків, Тищенків. Біля Горішніх Плавнів розташований Кременчуцький залізорудний район, який посідає друге місце в Україні за запасами залізорудної сировини (4,5 млрд т). Він простягається в меридіональному напрямку на 45 км. Розвідано 10 родовищ. Переважають залізисті кварцити (вміст заліза в середньому 34 %). Є також великі запаси гранітів, мігматитів, гнейсів, кварцитів, мармурів, кристалічних сланців, прояви руд кольорових металів, напівкоштовного каміння, діабазів, пісків, суглинків, мінеральних фарб, глин, мінеральних вод.
Спочатку це було звичайне робоче поселення при Дніпровському гірничо-збагачувальному комбінаті. 12–24 січня 1961 року прибули перші загони робітників, чисельністю 50 осіб, а в 1965 р. тут жило вже 3,6 тисяч чоловік. Будівництво гірничо-збагачувального комбінату було оголошене ударною комсомольською будовою. Морозного січневого дня 1961 року в центрі майбутнього селища, віддаючи данину подвигові комсомольців на Амурі, встановили щит з написом: «Тут буде споруджено місто Комсомольськ-на-Дніпрі». У наметах першопрохідці жили навесні 1961 року, прокладали під'їзні шляхи до будівельного майданчика, споруджували будинки. Під фундамент найпершого будинку муляри заклали символічного листа до наступних поколінь, закликаючи зміцнювати традиції спадкоємців. Зростало місто, з'являлися нові мікрорайони, а разом з ними, і нові вулиці. Одна з них присвячена гірникам, які прокладали шлях до підземної скарбниці багатющих покладів залізної руди. Назва іншої — Космонавтів — присвячувалася радянським космонавтам-першопроходцям космосу. Одну з магістралей, що вела до корпусів комбінату, спершу назвали Фабричною, а потім перейменували на вулицю Строни. Перша ж вулиця була названа на честь молоді, що зводила Комсомольськ, Молодіжною.
У зв'язку з декомунізацією, місто Комсомольськ потрапило до списку сіл і міст, які потрібно перейменувати. Комітет Верховної Ради з питань місцевого самоврядування підтримав пропозицію Інституту національної пам'яті про перейменування Комсомольська на Горішні Плавні.





Немає коментарів:

Дописати коментар