пʼятницю, 25 червня 2021 р.

Творення української конституції: полтавський аспект

До дня Конституції України відділ краєзнавства Полтавської ОУНБ пропонує переглянути віртуальну книжкову виставку «Творення української конституції: полтавський аспект».
Вивчаючи історію Полтавщини не можна не звернути увагу на певну закономірність: у складні для держави часи до творення конституції України завжди долучалися наші земляки.

Без сумніву всесвітньо відома Конституція Пилипа Орлика була проголошена 5 квітня 1710 р., коли її автор був обраний гетьманом України. Повна назва документа «Уклад прав і вольностей Війська Запорізького та угоди , укладені поміж ясновельможним паном Пилипом Орликом, новообраним гетьманом Війська Запорізького, і генеральною старшиною, полковниками, а рівно і самим Військом Запорізьким, схвалені обома сторонами і скріплені найяснішим гетьманом на вільних виборах відповідною присягою року божого 1710 квітня п’ятого дня у Бендерах. Існує дві версії тексту цього документа – латинська та українська. Латинський варіант був призначений для міжнародного використання. П. Орлик так згадував про процес створення цього документа: «Над цим ми працювали більше місяця. Мої висланці їздили і приїжджали два рази на Україну та з України. Мені це найбільше завдавало праці, бо я мусив зложити цифрами проект для знатної старшини України».


У другій половині ХІХ ст. наш земляк Михайло Драгоманов розробив конституційний проект перетворення Російської імперії на децентралізовану федеративну державу – «Проект оснований Устава украинского общества «Вольный союз». Науковці називають цей документ конституційним проектом М. Драгоманова. Зокрема, адміністративний устрій держави за цим документом мав нагадувати федеративні республіки як у США чи у Швейцарії. На думку М. Драгоманова, забезпечення громадських прав та самоврядування створить певні передумови для політичного, економічного і культурного розвитку та звільнення українського народу.
Буремний початок ХХ ст. дав можливість долучитися до процесу роботи над українскою конституцією ще одному видатному удодженцю Гадяччини – Павлові Чижевському. Він був активним учасником боротьби за українську незалежність протягом 1917-1920 рр. 1921 р. на еміграції виходить у світ невелика але досить знаменна його робота під назвою «Основи української державності», яка відображає погляди автора на майбутній устрій Української держави. Менш відомий широкому загалу документ, який отримав назву Лубенська Конституція Української держави Володимира Шемета, опублікований у часописі «Самостійна Україна» 1905 р.






Немає коментарів:

Дописати коментар