четвер, 22 липня 2021 р.

Імена видатних земляків у назвах полтавських вулиць

 У місті Полтава налічується більше 1000 проспектів, вулиць, бульварів, площ, провулків та узвозів, проїздів, прорізів та ліній. Кожен із них має свою власну історію, яка є частиною історії давньої Полтави. Кожного дня ми проходимо хоча б однією вулицею. Більшість із них названі на честь видатних постатей. Серед яких є громадські, політичні, релігійні та державні діячі, господарники, письменники, вчені, учасники бойових дій та інші… Головним чинником, який впливає на назву вулиці, є розміщення загальноміських об’єктів (церкви, культурних пам’яток, особливості місцевості), історичні особливості (наявність поселень інших народів, пам’ятні дати або події) або культурні (перебування відомих людей). Є в Полтаві вулиці та провулки, які мають мелодійні, нейтральні назви, наприклад: вулиці Ромашкова, Соняшникова, Трояндова, Черешнева, Яблунева, Ягідна, Волошкова, Живописна, Зоряна, Квіткова, Калинова, Медова, Пейзажна. Провулки: Щасливий, Абрикосовий, Барвінківський, Бузковий, Вербовий, Весняний, Вишневий, Джерельний, Журавлиний, Казковий, Кришталевий, Оксамитовий.
Перший повний опис назв полтавських вулиць був складений під час проведення "Генерального опису Лівобережної України 1765-1769 рр." За ним, у межах фортеці існувало 22 вулиці.Топографічний опис 1798 р. зафіксувавли ше основні вулиці в межах фортеці та форштадтів (їх усього 24). Вони переважно названі за найменуванням ярів, вздовж яких формувалася забудова: Мостова, Успенська, Крилівська, Спаська, Воскресенська, Мазурівська, Стрітенська, Кузнецька, Сенжарівська, Нижньомлинська, Чернечина Гора, Подільська, Панянська, Гончарська, Монастирська, Бабичівська, Чамарівська, Здихальна, Кобещанська, Угринська, Моргульська, Очеретянська, Самарська та Куличанська. Порівняння назв в обох описах показує, що на кінець століття лише шість з-поміж них (чотири фортечних та дві поза фортечними мурами) збереглося без змін.
Кожна з вулиць має свою історію, тісно повязану з історією самого міста Полтави та його жителів. Багато вулиць присвячені діячам : І. Мазепа, М. Вавилов, Б. Хмельницький, С. Петлюра, Г. Сковорода, Т. Шевченко, І. Котляревський, М. Гоголь,  К. Осьмак, О.Гончар, Панас Мирний, Р. Кириченко, Л. Убийвовк, М. Остроградський та ін.
Вулиця Костянтинівська (нині – Симона Петлюри) пролягала від вулиці Олександрівської (нині – Соборності) до Татарського провулка (нині – вулиця Олеся Гончара).Вулицю проклали у ХІХ столітті, коли до міської смуги включили Юрово-Некрасовськепередмістя й хутірОгнівку (Вогненне поле). На планах міста кінця ХІХ - початку ХХ століття ця територія називалася «Новостроение». Була забудована приватними одноповерховими будинками. З 1950-х років ведеться багатоповерхова житлова забудова.
Вулиця Дворянська (нині – Пилипа Орлика) пролягла від Соборного майдану до вулиці Монастирської. Вулиця Дворянська позначена ще на планах Полтави 1783 року. Прокладена на початку ХІХ століття, як один з радіальних напрямів, що брав початок від Успенського собору. Була забудована одноповерховими будинками на 3, 5,7 і навіть 9 вікон (так звані «катеринки»). Деякі з яких збереглися. У сквері між вулицею Пилипа Орлика і вулицею Соборності розташована Спаська церква, на перехресті з вулицею Спаською - пам'ятник на місці відпочинку Петра I.З 1919 року - вулиця Андрія Заливчого. З 1923 року - вулиця Паризької Комуни.З 2016 року – вулиця Пилипа Орлика – гетьмана Війська Запорозького та Правобережної України, гетьмана України в еміграції, автора першої української Конституції.
    Вулиця Короленка (колишня Мало-Садова) названа у 20-х роках ХХ століття на честь письменника, публіциста, громадського діяча Володимира Галактіоновича Короленка. Розташована від вулиці Садової до вулиці Стрітенської (колишньої Комсомольської). Прокладена у 2-й половині ХІХ століття. Забудована житловими будинками. У будинку № 1, в якому 1903-1921 р. р. жив письменник відкрито літературно-меморіальний музей.
    Вулиця Шевченка пролягає від Першотравневого проспекту до вулиці Маршала Бірюзова. Названа на честь письменника Т. Г. Шевченка. Прокладена на початку ХІХ століття на околиці міста, де знаходилося кілька козацьких хуторів.
Відділ краєзнавства підготував книжково-ілюстративну виставку «Імена видатних земляків у назвах полтавських вулиць», яка познайомить вас з іменами багатьох видатних людей, на честь яких названі вулиці нашого міста. Ласкаво просимо!!! Виставка діятиме до кінця серпня 2021 року!!!








Немає коментарів:

Дописати коментар