пʼятницю, 14 травня 2021 р.

Музейний простір Полтавщини



Міжнародний день музеїв відзначають 18 травня. Відділ краєзнавства  підготував віртуальний перегляд «Музейний простір Полтавщини», аби, переглянувши ці матеріали, у вас виникло бажання відвідати той чи інший музей. Почнемо з Полтави. Полтава – місто музеїв, а скільки великих і маленьких музеїв та музейних кімнат у Полтавській області! Вони різної тематики, різного наповнення, різних форм власності, але всі без винятку надзвичайно цікаві.

Музей, як продукт інтелектуальної діяльності людства, як суспільне явище, має давню історію і перші музейні зібрання виникли вже у первісному суспільстві. Традиційно батьківщиною музеїв вважають Стародавню Грецію. Саме слово "музей" походить від Грецького «музейон», що в перекладі означає храм, присвячений Музам.  Перша письмова згадка про музейне зібрання в Україні відноситься до часів правління князя Володимира, тобто до кінця Х століття.
А у Полтаві функцію першого музею виконував кафедральний Свято-Успенський собор, зведений наприкінці 70-х років ХVIII століття в центральній частині стародавнього міста.




  Кожен полтавець знає про чудові і цікаві музеї міста: краєзнавчий музей, музей та садибу І. Котляревського, музей Панаса Мирного, музей В. Короленка, музей історії Полтавської битви
А чи відомо вам, що у Полтаві існує музей гирьового спорту, музей пожежної охорони, історії внутрішніх справ і ще багато інших. У с. Мачухи Полтавського району відкрито інтерактивний музей олії; з усієї України і навіть із-за кордону їдуть бажаючі зіграти весілля у Великих Будищах Диканського району в музей весілля; рушникам у музеї с. Степне Полтавського району понад сто років. Гадяч здивує відвідувачів незвичайними експонатами у музеї молотка та музеї меду...

Виставку підготувала провідний бібліотекар відділу Лариса Миколаївна Карпенко.








Немає коментарів:

Дописати коментар